прочистване на черния дроб

Черният дроб е най-големия орган, който неутрализира токсините в тялото ни. Най-доброто, което ние можем да направим като отплата за тази грандиозна услуга, е да се погрижим за периодичното прочистване на черния дроб, от което всъщност най-голяма полза отново бихме имали самите ние.

Роля на черния дроб

Не може да се определи точния брой на функциите, които черният дроб изпълнява, но със сигурност са стотици. Освен, че секретира жизненоважни вещества за организма той е и органа, който се грижи за разграждането и неутрализирането на токсичните и опасни продукти, постъпили отвън или получени като резултат от химичните процеси в тялото. Това е дейност, при която е напълно нормално в него да се натрупват отпадни продукти, които постепенно затормозяват дейността му и възпрепятстват нормалното му функциониране.

Кога се налагат по-особени грижи за черния дроб?

При нормални обстоятелства черният дроб е способен да върши дейността си ефективно и без негативни последствия. Съвременният начин на живот обаче, храненето с обработени и на практика вредни храни и пребиваването в замърсени среди водят до попадането в тялото ни на продукти, които претоварват черния дроб. От друга страна дейностите, с които сами си вредим – пушенето и редовната консумация на алкохол – допринасят за утежняване на ефекта върху този иначе много издръжлив орган. В първите етапи на претоварване черният дроб не дава никакви сигнали и затова много от заболяванията му се диагностицират в напреднала фаза или случайно при преглед на други органи. Това налага грижите за този орган да се полагат периодично, независимо дали има симптоматика за негово увреждане или не. Обикновено такива профилактични грижи са достатъчно допълнение към способностите за регенерация на черния дроб и подсигуряват неговите нормални функции за напред.

Кои са най-ефикасните стъпки за периодично прочистване на черния дроб?

За позитивен ефект върху работата на здрав черен дроб е достатъчно да се прилага кратък (едно или двудневен) периодичен пост. Той включва отказване консумацията на алкохол и приема на храни, които натоварват този важен орган – мазните храни, обогатените със захари и изкуствени подсладители, както и комбинирането на различни и тежки храни. Вместо тях за периода на своеобразен пост се препоръчва консумация само на пресни плодове и зеленчуци, сурови сокове от тях и поне 2 литра вода дневно. Важно е да се запомни, че прочистването на черния дроб е метод, който не изисква гладуване, а прием на продукти, които облекчават натовареността на този орган и му осигуряват време да се освободи от натрупаните токсини. Именно такъв ефект имат простите захари, витамините и минералите, на каквито са богати чистите и нетретирани с препарати плодове и зеленчуци.

Как да стимулирате работата на черния си дроб през останалото време – в ежедневието си?

Освен периодично прочистване на черния дроб (веднъж на месец например) с горепосочените мерки е важно той да се подкрепя и през останалото време. Много хора не са запознати с огромната роля на черния дроб, но всеобщо мнение на специалистите е, че ефективен и безопасен продукт за тази цел е Хептен. Хептен може да се приема за дълъг период от време и осигурява оптимален комфорт на черния дроб, благодарение на включения в състава му силимарин – най-силното природно средство за стимулиране на черния дроб.

borola
Сподели: