алкохолен хепатит

Алкохолен хепатит – какво представлява?

Алкохолният хепатит представлява чернодробно възпаление, дължащо се на хронична и прекомерна употреба на алкохолни напитки. Известно е, че алкохолът, независимо от вида си, директно уврежда клетките на черния дроб, като освен това предизвиква отлагане на мазнини в него (чернодробна стеатоза). Прекомерната употреба на алкохол натоварва черния дроб и той трудно изхвърля токсините от организма. Според специалисти, хората засегнати от алкохолен хепатит страдат в по-голяма степен от хепатит С, в сравнение с тези, които пият умерени количества алкохол или са въздържатели. Освен алкохолен хепатит и чернодробна стеатоза, като следствие от алкохолния прием може да възникне още едно заболяване – чернодробна цироза (хронично прогресиращо заболяване на черния дроб).

Алкохолен хепатит – видове и причини за развитието му

Острият алкохолен хепатит е последица от всеки един случай на прекомерен прием на алкохол. Хроничният алкохолен хепатит се дължи на ежедневната употреба на чист алкохол, в количества надвишаващи 80 мл при мъжете и 30-40 мл при жените. При хората, страдащи от съпътстващи увреждания на черния дроб са нужни много по-малки количество алкохол за да се стигне до алкохолен хепатит.

Алкохолен хепатит – какви са симптомите?

В някои случаи алкохолният хепатит протича безсимптомно, а в други са налични следните оплаквания:

– силна раздразнителност

– отсъствие на апетит

– гадене

– повръщане

– отпадналост

– понижаване на телесното тегло

– болка или тежест в областта под дясното ребро

– жълтеница

При препиване или натравяне с алкохол изброените симптоми се засилват.

Алкохолен хепатит – какви са последиците?

– развитие на чернодробна недостатъчност

– често изпадане в депресия

– при хората, употребяващи редовно алкохол е възможно да се стигне до развитие на хипертония (високо кръвно налягане)

Как да се справим с алкохолния хепатит?

За тази цел е добре да се ограничи приема на алкохол. С цел по-бързо възстановяване на черния дроб е уместна употребата на природния хепатопротектор Хептен / Hepten®, съдържащ силимарин – висококачествен стандартизиран екстракт от Бял трън. Научно доказано е, че той подпомага възстановяването на черния дроб от нанесените му от алкохола увреждания и притежава регенериращ ефкт върху клетките на органа. Ето защо Хептен е препоръчван от много специалисти и при редица други проблеми, свързани с черния дроб като стеатоза, хепатит С и др.

borola
Сподели: