да спасим черния дроб

Черният дроб е най-големия орган в човешкото тяло след кожата. Той изпълнява множество важни функции в организма – храносмилателна, обменна, резервоарна, екскреторна, детоксична и др. Съвременната медицина познава множество заболявания, засягащи този жизненоважен орган. Това са чернодробната стеатоза (обменно нарушение, вследствие на което се стига до увеличаване на черния дроб), хепатит (остро възпаление на черния дроб), цироза (хронично възпаление на черния дроб) и др.

Кои са основните методи за предотвратяване на чернодробните заболявания?

Чернодробните заболявания се дължат на множество причини – злоупотреба с храни, лекарства, алкохол, стрес.
Следните няколко лесни за спазване съвета са изключително ефективни както за предотвратяване на чернодробните заболявания, така и за подпомагане на правилното му функциониране.

Въздържайте се от прекомерен прием на лекарства

Приемът на болкоуспокяващи и други медикаменти във високи количества могат да доведат до увреждане на клетките и тъканите на този важен орган. В случай, че смятате, че сегашната доза на лекарствата ви трябва да се промени, направете консултация със своя лекар.

Прекратете употребата на алкохол

Ако не можете да ограничите напълно приема му е добре поне да го сведете до минимум. Дълготрайната употреба на алкохол води до увреждане на чернодробните клетки и множество чернодробни заболявания като алкохолна стеатоза, хепатит и др.

Обърнете внимание на хранителния си режим

Стремете се да избягвате преяжданията. Специалистите съветват да се храним по 4-5 пъти дневно, но по малко, вместо веднъж или два пъти, но по много. Въздържайте се от употребата на храни с високо съдържание на животински мазнини. Според специалисти редовното прекаляване с хранителни продукти от типа “фаст фууд”, сладкиши и мазни храни увеличава опасността от развитие на цироза. Научно доказано е, че прекомерната употреба на мазни храни унищожава Т-клетките в черния дроб, а това причинява развитие на възпалителни реакции.

Доверете се на природни средства, които доказано подобряват функцията на черния дроб

За поддържане на здрав черен дроб е от изключително значение да се използват природни продукти, които повлияват благоприятно възстановителните процеси на черния дроб и регенеративната функция на хепатоцитите (чернодробните клетки). Доказано е, че силимаринът (екстракт от бял трън) притежава точно тези търсени ефекти. Високо количество силимарин се съдържа в природния продукт Хептен. Хептен е доказан естествен и безопасен хепатопротектор. Хептен е произведен по единствената по рода си фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), която осигурява бързото му и цялостно усвояване от организма.

borola
Сподели: