алкохол черен дроб

Човешкият черен дроб може лесно да бъде увреден при редовна злоупотреба с алкохол. Според статистиката, именно прекомерна консумация на алкохол се наблюдава в текущите условия на Ковид пандемия. Специалисти по чернодробни заболявания и психиатри твърдят, че социалната изолация, нарастващата безработица и натрупаният стрес са допринесли за случаите на алкохолни чернодробни увреждания. Повече по темата ни разкриват наблюдения на д-р Лейт Ал-Рубай – водещ гастроентеролог и хепатолог от Обединеното кралство.

Рискове за нашия черен дроб при злоупотреба с алкохол по време на Ковид пандемия

Според д-р Ал-Рубай, много митове, свързани с алкохола, се разпространяват през месеците на пандемия. Те са свързани с това, че консумацията на твърд алкохол може да неутрализира коронавируса. Тази грешна информация подтиква много хора редовно да използват алкохола като „предпазно средство”. Но единственото, до което редовната употреба на алкохол може да доведе е здравословни проблеми. Освен това, ексцесивната консумация на алкохол се свързва с редица заболявания, които могат да повишават риска от тежък Ковид. Хроничните чернодробни заболявания компрометират функциите на имунната система, увеличавайки опасността от инфекции.

Ефект от прекомерна консумация на алкохол върху черния дроб

Пиенето на повече алкохол от допустимото възпрепятства правилното функциониране на черния дроб. Тъй като органът може да преработи само определено количество алкохол, прекомерната консумация го кара да „работи извънредно”. В резултат, черният дроб се подува и възпалява, и се развива състояние, наречено алкохолен хепатит. С течение на времето възпалението може да доведе до фиброза и дълбоко увреждане на черния дроб – цироза.

Индикации за увреждане на черен дроб от алкохол

7 от 10 души са с недиагностицирано чернодробно заболяване или не знаят, че имат степен на увреждане на черния дроб. А един на всеки 5-ма души по време на социалната изолация консумира алкохол в количества, достатъчни за увреждане на черния дроб.

Няма конкретни признаци, по които да се познае ранно чернодробно заболяване, предизвикано от алкохол. Но сигналите, които подсказват за редовно прекаляване с алкохола, включват раздразнителност, чести промени в настроението или краткотрайна загуба на паметта. Други ясни знаци са намиране на извинения за употреба на алкохол, като начин за справяне с тревожността и стреса.

Стратегия за осигуряване на защита и подкрепа на черния дроб

Първото и най-важно правило за предпазване от увреждания на черния дроб е прекъсване на порочната връзка с алкохола. Следващата значима стъпка е осъществяване на чернодробна подкрепа с прием на хепатопротектор. Препоръчително е да се избере Хептен / Hepten®®. Продуктът представлява мощно природно средство, оказващо благоприятен ефект върху функциите на черния дроб и жлъчката. Съдържа висококачествен, стандартизиран екстракт от семената на Бял трън, под формата на активното вещество силимарин. Той действа в различни направления за осигуряване на пълна грижа и комфорт за черния дроб чрез:

  • подобряване на чернодробните функции при увреждания на черния дроб
  • ускоряване на регенерацията на чернодробните клетки
  • подпомагане на детоксикацията на черния дроб
  • очистване на тялото от натрупаните токсини
  • повлияване на състава на жлъчката и оказване на жлъчкогонен ефект
  • благоприятстване на обмяната на веществата и храносмилането

Продуктът действа безотказно и без странични ефекти. Фармацевтичната му форма течни капсули (Solucaps) позволя бързо и цялостно усвояване.

borola
Сподели: