черен дроб ковид

Хората с увреден черен дроб са изложени на висок риск от усложнения от ковид-19. Това сочи сравнителен анализ на данни от изследвания, публикуван в Revista Española de Enfermedades Digestivas (REED). Списанието е официален орган на Испанското дружество по гастроентерология (SEPD), Испанското дружество по гастроинтестинална ендоскопия (SEED) и на Испанската асоциация по абдоминална ехография (AEED).

Повече подробности за изследването, което установява, че увреденият черен дроб е предпоставка за усложнения при заразяване с ковид-19

Хавиер Ампуеро, водещ автор на изследването, и неговият екип от Университетската болница „Вирхен дел Росио“ в Севиля, Испания, анализират резултатите от 26 проучвания за измерване нивото на:

  • аспартат аминотрансфераза или аспартат трансаминаза (AST)
  • аланин аминотрансферазата, известна още и като аланин трансаминаза (ALT)
  • билирубин

Стойностите на показателите са наблюдавани при над 5000 ковид болни като сериозни усложнения са открити при:

  • 94% от пациентите с ниво на билирубин над нормата
  • 78% от пациентите с високи стойности на AST
  • 77% от пациентите с повишени нива на ALT

Освен това повишените стойности на AST в кръвния серум се свързват с необходимост от интензвино лечение и по-висока смъртност от ковид-19. Високото ниво на ALT – с нужда от интензивни грижи, но НЕ и с по-висока смъртност. Високият билирубин – с тежки усложнения.

Хавиер Ампуеро и екипът му подчертават, че резултатите от анализа трябва да се приемат с известни резверви

Причината е, че всички проучвания, които проследяват връзката между увреждането на черния дроб и тежестта на протичане на инфекцията с COVID-19, са проведени в Китай и това възпрепятства съотнасянето на получените зависимости към други страни и народи.

Въпреки всичко учените препоръчват да се прави рутинно изследване на билирубина и на чернодробните ензими AST и ALT при пациенти с чернодробно увреждане и ковид-19, за да се предвидят възможните рискове от инфекцията.

Подходящо лечение на увреден черен дроб – сериозна крачка към намаляване на риска от тежко протичане на ковид

Все повече специалисти по чернодробни заболявания препоръчват мощния хепатопротектор Хептен / Hepten®® за подобряване състоянието и нормализиране функциите на черния дроб. Този 100% растителен продукт по напълно естествен начин подкрепя чернодробното здраве. Силата му се крие в активната съставка силимарин, извлечена от семената на лековитото растение Бял трън.

Благодарение на своя състав, продуктът:

  • подпомага детоксикацията на черния дроб
  • ускорява регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити)
  • повлиява благоприятно обмяната на веществата
  • оказва положително въздействие върху храносмилането
  • благоприятства състава на жлъчката и има жлъчкогонен ефект

Ефективността на продукта е усилена от иновативните течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

Продуктът е наличен в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

borola
Сподели: