ваксина за хепатит С

Ваксина за хепатит С може да бъде налична до 2026 г. Това заявява проф. Майкъл Хоутън по време на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести (ECCMID) в средата на юли 2021 г. През 2020 г. заедно с Харви Алтър и Чарлз Райс той е удостоен с Нобелова награда по физиология и медицина за откриване на вируса на хепатит C.

Повече за дългоочакваната ваксина за хепатит С

„Директно действащите антивирусни средства са силно оръжие срещу хроничен хепатит С. За да се обърне хода на „тихата епидемия“ от хепатит С, която е превзела света, обаче е нужна ваксина. Именно във ваксината е надеждата за намаляване с до 90% на новите инфекции, причинени от вируса на хепатит С (HCV). Тя е и ключът към понижаване на смъртността от коварното заболяване с до 65% до 2030 г.“. Това обяснява проф. Хоутън, който понастоящем работи в Института по приложна вирусология „Ли Кашин“ към Университета на Албърта в Канада. С колегите си от Института той разработва адювантна рекомбинантна ваксина. Очакванията са тя да индуцира антитела срещу кръстосано неутрализиращи епитопи (определена част от антигена). Това на свой ред би трябвало да попречи на вируса на хепатит С да „избяга“ от хуморалния имунитет.

Проф. Хоутън отбелязва, че пандемията от коронавирус е забавила работата по ваксината срещу хепатит С

Надеждите на екипа са, че фаза 1 на клиничното проучване ще бъде проведена през 2022 г. въпреки непредвидените обстоятелства. Изпитванията във фаза 2, при която се тества ефективността на ваксината върху хора, се очакват през 2023-2026 г. Най-напред препаратът ще бъде изпробван на наркозависими, които са с най-висок риск от заразяване с хепатит С. Във фаза 3 на клиничното изпитване (евентуално през 2029 г.) ваксината ще бъде тествана на хора от други рискови групи. Примери за такива са мъже с хомосексуални контакти и деца на майки с хепатит С.

Със сигурност има още доста време, докато въпросната ваксина за хепатит С стане достъпна за всички

Междувременно страдащите от сериозната вирусна чернодробна инфекция могат да допълнят лечението с Хептен / Hepten®®. Това е мощен природен хепатопротектор, който ускорява регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити) и осигурява комфорт на черния дроб. Благотворният ефект на продукта върху състоянието на най-големият вътрешен орган в тялото се дължи на активната съставка силимарин. Това вещество е извлечено от лечебното растение Бял трън и има доказани ползи за чернодробното здраве.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост дори при продължителна употреба. Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. За постигане на оптимални резултати се препоръчва прием в продължение на минимум 3 месеца.

borola
Сподели: