възстановяване на черния дроб

Проучване предлага нов път за възстановяване на черния дроб при пациенти с хронични и остри чернодробни заболявания. То е проведено от учени от:

  • Центъра по регенеративна медицина на Медицинския факултет на Бостънския университет
  • Бостънския медицински център

Резултатите са публикувани в научното списание Nature Communications.

Възстановяване на черния дроб по иновативен начин

В своето изследване учените използват информационна рибонуклеинова киселина, капсулирана в липидни наночастици (иРНК-LNP). Понастоящем тази технология се използва при иРНК ваксините срещу ковид. Тя позволява на учените своевременно и контролирано да доставят регенеративни фактори на увредения черен дроб.

„Тази намеса от наша страна позволява успешното увеличаване на броя функционални чернодробни клетки (хепатоцити) и подпомага нормалната чернодробна функция“. Това съобщава д-р Валери Гуон-Еванс, една от авторките на изследването.

Безопасността на иРНК-LNP е доказана в редица клинични проучвания по цял свят. Освен в иРНК ваксините срещу ковид, технологията намира приложение в имунотерапията срещу рак.

Учените използват два експериментални модела на животни с увреден черен дроб. Първата група е инжектирана с иРНК-LNP, която стимулира синтеза на чернодробни митогени. Втората група е инжектирана с контролна РНК- LNP, която не води до образуване на протеини.

Поясняваме, че митогенът е химично вещество, което насърчава клетката да започне делене. Митогенът обикновено е някаква форма на протеин.

При анализа на резултатите учените забелязват, че…

  • черният дроб на животните от първата група се възстановява много по-бързо и ефективно от този на втората група

„Стимулирането синтеза на митогени чрез иРНК-LNP е начин да се спре развитието на чернодробната стеатоза – най-честата патология, засягаща черния дроб. Също така ускорява възстановяването на черния дроб, което може да е жизненоважно за предотвратяване на чернодробна недостатъчност при предозиране с парацетамол“. Това посочват авторите на изследването.

Предстои резултатите да бъдат потвърдени и с доброволци при нови клинични изпитания.

Възстановяване на черния дроб с помощта на иновативен природен продукт

Докато разберем дали ефикасността на технологията ще бъде потвърдена при хора, насреща е Хептен / Hepten®®. Това е 100% натурален хепатопротектор, който осигурява пълен комфорт на черния дроб. Активната съставка силимарин е извлечена от семена на Бял трън (Silybum marianum).

Силимаринът повишава производството на глутатион от черния дроб и червата, който пък се използва за детоксикация на чернодробните клетки.

Регенеративният ефект на продукта върху хепатоцитите се дължи на стимулирането биосинтезата на структурните и функционалните белтъци.

Продуктът е с максимална чистота, високо качество и доказан ефект при чернодробни увреждания. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Предлага се под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), което позволява цялостно и бързо усвояване от организма.

borola
Сподели: