чернодробни болести

В следващите редове ще отговорим на най-наболелите въпроси в условия на COVID-19, свързани с широко разпространени чернодробни болести. Продължавайте да четете, за да сте информирани.

Хората с хепатит В и С изложени ли са на по-висок риск от заразяване с коронавирус от останалите?

Към момента няма информация дали страдащите от хепатит B и C са по-уязвими към SARS-CoV-2 (вирусът, причиняващ COVID-19). Липсват и данни за по-тежко протичане на ковид инфекцията. Въз основа на клиничния опит обаче специалистите смятат, че хората от всяка възраст със съпътстващи заболявания са с висок риск от заразяване с ковид и настъпване на усложнения. Опасността се увеличава още повече, ако основното заболяване не е добре контролирано.

Какво могат да направят пациенти с увреден черен дроб и наркотична зависимост, за да се предпазят от COVID-19?

За да се предотврати инфекцията, е необходимо да се избягва излагането на вируса на COVID-19 (SARS-CoV-2). С оглед на това експертите препоръчват на хората с увреден черен дроб в резултат на употребата на наркотици да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Става въпрос за физическа дистанция, честа дезинфекция на ръцете и носене на предпазна маска. Освен това е нужно пациентите да се придържат към предписаното лечение.

Какви допълнителни мерки да предприемат лицата с хронични чернодробни болести, за да минимизират риска от заразяване с коронавирус?

Освен противоепидемичните мерки хората с хронични чернодробни заболявания като хепатит B, хепатит C и омазнен черен дроб (стеатоза) трябва да спазват и следните препоръки:

  • запасяване с лекарства и продукти от първа необходимост с цел намаляване на посещенията на аптеки и магазини
  • възползване от предлаганите от лекуващия лекар телефонни консултации
  • намаляване или отказване на тютюнопушенето както на обикновени, така и на електронни цигари
  • намаляване на стреса чрез техники за дълбоко дишане, медитиране, слушане на рекалсираща музика, йога практики

Как хората с чернодробни болести да осигурят пълен комфорт на черния дроб в условията на пандемия?

Хептен / Hepten®® е препоръчван от все повече специалисти по чернодробно здраве у нас като средство, което се грижи за черния дроб. Подпомага неговите многобройни функции и ускорява процеса по изхвърлянето на вредни вещества от организма. Регенерира чернодробните клетки при състояния на претоварен, омазнен черен дроб, цироза и хепатит.

Благотворното въздействие на този изцяло природен продукт се дължи на активната съставка силимарин. Силимаринът е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин). Излечен е от семената на лековитото растение Бял трън (Silybum marianum). За още по-добро и цялостно усвояване съставката се предлага в иновативни течни капсули (Solucaps).

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Продуктът има добра поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Може да бъде закупен от аптеките или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: