омазнен черен дроб

Стеатозата е състояние на черния дроб, познато още като мастен или омазнен черен дроб. Характеризира се с прекомерно отлагане на мазнини в чернодробните клетки (хепатоцити), което влошава дейността им. Като причини за развитието на омазнен черен дроб се посочват нарушения в обмяната на веществата в организма, заседнал начин на живот или прекомерен прием на въглехидрати и мазнини с храната. И в трите случая като краен резултат се наблюдава именно повишено отлагане на липиди в хепатоцитите и намаляване функционалността на черния дроб. Не са налице болки, защото състоянието протича безсимптомно в началото.

Омазнен черен дроб – обратимо състояние в ранната си фаза

Има много добра новина за всички, диагностицирани със стеатоза. Заболяването е напълно лечимо, ако се открие в ранните си фази, когато са засегнати малка част от чернодробните клетки. Черният дроб може да се саморегенерира и сам да преодолява факторите, които затормозяват функционирането му. За да постигне успешно това обаче е необходимо всеки, страдащ от стеатоза да преориентира начина си на живот за определен период от време.

Основната лекарска препоръка за пациентите с омазнен черен дроб е насочена към повишаване на физическата активност, избягване на храните, натоварващи черния дроб и повишаване приема на тези, които помагат за неговата детоксикация и възстановяване.

Забранени храни при омазнен черен дроб

“Опасните” групи храни, които затрудняват пречистването на черния дроб и го претоварват са мазните меса, високомаслените млека и млечни продукти, тестените и сладкарските изделия. Трябва да се избягват:

– тлъстото месо, независимо от какъв произход

– пълномаслено мляко и сметана

– мазни сирена и кашкавал

– мазни супи – пилешка, свинска, шкембе-чорба

– бяла захар и бяло брашно

– пасти, торти и други сладкарски изделия

На пръв поглед изглежда стряскащо човек да се подложи на такъв строго ограничаващ хранителен режим. Съществуват обаче широк спектър от хранителни продукти, които щадят и подкрепят дейността на увредения черен дроб.

Позволени храни при омазнен черен дроб

– крехко месо от всякакъв вид

– продукти, богати на ненаситени омега-3 и 6 мастни киселини

– пресни плодове и зеленчуци

– бяла и червена риба – непържена

– пълнозърнести и богати на фибри продукти – те забавят усвояването на мазнините в тялото

– продукти с нисък гликемичен индекс – богати на т.нар. сложни или бавни въглехидрати. Бавните въглехидрати се преработват дълго време докато се разградят до удобната за усвояване форма – глюкоза. По този начин се постига постепенно пренасяне на глюкоза към кръвта и не се повишава рязко нивото на кръвната захар. Това от своя страна не позволява трансформацията на неусвоени въглехидрати в мазнини, които биха се отложили в черния дроб и биха довели до стеатоза.

Допълнителна помощ при стеатоза

Освен правилната диета при стеатоза, за постигане на пълно прочистване на черния дроб е необходимо да се вземе още една допълнителна мярка – да се приемат качествени хепатопротектори. Именно такъв е Хептен / Hepten®. Той съдържа стандартизиран екстракт от бял трън в оптимални концентрации, който подпомага лечението на стеатозата и предпазва от тежките й усложнения като цироза на черния дроб.

borola
Сподели: