храни и напитки

Много хора не се замислят за здравето на черния си дроб до момента, в който не прекалят с пиенето или яденето. В това число не се включват само мъжете. Съвременните жени поради същата причина също са застрашени от увреждане на този жизненоважен орган.

До какви негативни последствия върху черния дроб водят прекомерния прием на храна и алкохол?

Прекомерният прием на храна и алкохолни напитки може да се “отблагодари” с поява на множество чернодробни проблеми. Черният дроб е орган, който до един момент “търпеливо преглъща” своеволията в кулинарно отношение на своя притежател. Но рано или късно настъпва момент, в който “жестоко си отмъщава” за всички нанесени щети върху него, чрез развитие на редица въпалителни процеси.

Лоша новина има и за тези, които не се оплакват от проблеми с черния дроб. Според специалисти много от заболяванията, покосяващи този орган, протичат в скрита форма, т.е с липса на каквито и да е симптоми. Не се ли преодолее болестния процес той може да премине е хроничен такъв, а лечението е не само неприятно, но и доста скъпо.

Кои са симптомите, сигнализиращи за поражение на черния дроб?

  • Липса на апетит
  • Дискомфорт и болка в коремната област под последното дясно ребро
  • Пожълтяване на кожата и на бялата част на окото
  • Нарушено храносмилане
  • Потъмняване на урината
  • Гадене

Кои храни влошават здравето на черния дроб?

Това са мазните сирена, пушените месни и млечни храни, шоколада, колбасите, газираните и алкохолните напитки.

Как да предпазим черния дроб от увреждане?

Избягването на прекомерния прием на изброените напитки и храни значително подобрява функциите на този орган. Доказано благоприятно действие върху черния дроб има екстрактът от бял трън – силимарин. Той оказва стимулиращо действие върху функциите на черния дроб и го предпазва от възпаления. Високо количество силимарин се съдържа в Хептен – природен хепатопротектор, осигуряващ комфорт за черния дроб. Продуктът представлява доказано средство за осъществяване на ефективна профилактика на множество чернодробни заболявания.

borola
Сподели: