здрав жлъчен мехур

За поддържане на здрав жлъчен мехур, най-доброто решение е да се спазва определена диета, която включва полезни за тази цел храни. Много е важно да се храните с достатъчно протеини и фибри, като се стараете да избягвате наситените мазнини. Тъй като продуктите с холеритичен (жлъчетворен) ефект са най-добри за поддържане здравето на жлъчния мехур, в следващите редове можете да разберете кои са те.

Средиземноморска и DASH диета за здрав жлъчен мехур

Направено е проучване, основно насочено към мъже, за установяване ефекта на средиземноморската и DASH (диетичен подход да спиране на хипертония) диета върху жлъчния мехур. Резултатите показват, че придържането към такъв тип хранене намалява с 35% риска от симптоматично заболяване на жлъчния мехур. Освен това двата диетични модела на хранене подобряват здравословното състояние на сърцето и подпомагат регулирането на кръвната захар – рисков фактор за камъни в жлъчката.

Средиземноморската диета включва малки количества постно месо и пиле и се фокусира предимно към храни на растителна основа като:

  • Пресни плодове и зеленчуци
  • Ядки
  • Бобови растения
  • Риба и морски дарове
  • Зехтин

DASH диетата насърчава консумирането на нискомаслени млечни продукти, ограничаване на червеното месо и солта.

Храни богати на фибри и витамин C за поддържане на здрав жлъчен мехур

Включването на достатъчно количество плодове и зеленчуци към режима на хранене е естествен начин за подобряване здравето на жлъчния мехур. Те са богати на хранителни вещества, фибри и витамин C. Фибрите ускоряват храносмилането, като по-този начин се намалява производството на жлъчни киселини, а витамин C предпазва от образуване на камъни в жлъчката. Такива по-известни са домати, всички видове зеле, кореноплодни, в частност цвекло, цитрусови плодове, киви, банани.

Консумиране на храни, съдържащи ненаситени мазнини за добро здраве на жлъчния мехур

Редица проучвания сочат, че храни богати на ненаситени мазнини допринасят за здрав жлъчен мехур, като понижават нивата на триглицеридите в кръвта. Освен това се подобрява функцията на жлъчката и се регулират контракциите на жлъчния мехур.

Едно проучване показва, че мъжете, които консумират повече ненаситени мазнини са с 18% по-малка вероятност да имат някакво заболяване на жлъчния мехур, в сравнение с тези които приемат по-малко или изобщо. Към диетата могат да се включат ядки, авокадо, риби като сьомга и вместо масло – зехтин.

Качествено природно средство в помощ за по-добро функциониране на жлъчния мехур

За здрав жлъчен мехур може да се разчита на Хептен / Hepten®. Това е изцяло природен продукт, който благоприятства функциите на жлъчката. Активната му съставка Бял трън, представляващ 100 мг силимарин оказва положителен ефект на храносмилането. Стимулира производството на жлъчен сок и храносмилателни ензими, и действа в положителна насока при обмяната на веществата. Приемът му значително намалява риска от образуване на камъни в жлъчката като повлиява благоприятно състава й. Усвоява се цялостно и много бързо от организма заради иновативната форма на капсулите – Solucaps (течна форма). Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти и има висок профил на безопасност. Подходящ е за продължителна употреба, като за оптимален ефект се препоръчва да се приема минимум 3 месеца.

Можете да го намерите в аптеките без рецепта или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: