Проблеми с жлъчката

Жлъчният мехур е малък сак с крушовидна форма, чиято основна функция е да складира жлъчен сок и да спомага храносмилането. Особено полезно действие има при разграждане на мазните храни. Жлъчката е разположена под долната дясна повърхност на черния дроб и има пряка връзка с неговите функции.
Обикновено жлъчката не създава проблеми или поне не толкова често, колкото черният дроб, но ако нещо възпрепятства или забави преминаването на жлъчната течност е много вероятно да ви създаде проблеми.

По-често срещани проблеми с жлъчката

Камъни в жлъчката (холелитиаза) – състояние, при което се образуват малки или по-големи камъчета. Те могат да предизвикат болка, но около 90% от случаите протичат без симптоми.

Жлъчни колики – този термин се използва при тежки пристъпи на болка. Те могат да се появят в следствие на запушване на жлъчните пътища от образувани камъни. Жлъчният мехур започва да контрактира енергично срещу „блокадата“, което е основната причина за силна спазматична болка. Обикновено болката продължава до 2 часа и може да се появява рядко (през няколко години).

Възпаление на жлъчния мехур (холецистит) – възпалението в този случай може да бъде предизвикано от наличието на камъни в жлъчката, прекомерна злоупотреба с алкохол, инфекция и др. Но най-честата причина са камъните в жлъчката.

Холециститът може да трае няколко часа или дори дни. В някои случаи може да се стигне до разкъсване на жлъчния мехур, при което се налага хирургична намеса. Обикновено случаите на холецистит изискват медицинска намеса, особено ако е наличие треска и висока температура.

Дисфункция или хронична болест на жлъчния мехур – в този случай жлъчният мехур става твърд. Симптомите са постоянни, но по-неясни и включват коремна пълнота, нарушено храносмилане и повишено газообразуване. Друг често срещан симптом е хронична диария, която се появява след хранене и честотата ѝ е до 10 пъти дневно.

Симптоми при проблеми с жлъчката

Симптомите при проблеми с жлъчката варират в зависимост от състоянието на жлъчния мехур, въпреки че много от тях са общи за различните проблеми.
В повечето случаи проблемите с жлъчния мехур се проявяват с болка в горната част на корема, обикновено в дясно или по средата. Други често срещани симптоми са:

  • Тежка коремна болка
  • Болка, която може да стигне до гърба или под дясното рамо
  • Болка, която се влошава след хранене, особено след консумация на по-мазни храни
  • Тъпа, остра или рязка болка
  • Болка, която се засилва при дълбоко вдишване
  • Поява на киселини, лошо храносмилане и образуване на газ
  • Усещане за пълнота в корема
  • Повръщане, гадене, треска
  • Жълтеница

При проблеми с жлъчката и черния дроб – решението

За здрава жлъчка и черен дроб може да се разчита на благоприятното действие на екстрактът от семената на билката Бял трън (Silybum marianum) – силимарин, които се съдържа в природния продукт Хептен / Hepten®. Специалистите препоръчват приема на Хептен при проблеми с жлъчката и черния дроб и при състояния на холелитиаза, холецистит, дисфункция и други проблеми с този така важен за храносмилането орган.

borola
Сподели: