проблеми с черния дроб

Медицинските данни сочат, че проблеми с черния дроб има почти всеки втори човек. Това не е случайно, имайки предвид колко натоварен е този орган и колко много са вредните фактори, на които ежедневно е подложен всеки един от нас.

Въпреки всичко повечето заболявания на черния дроб може да се преодолеят благодарение на способността на този орган сам да възстановява своите функции и буквално да се самолекува. Това, с което хората с проблеми с черния дроб може да си помогнат сами е да избягват някои храни, за които е доказано, че затормозяват дейността му и забавят възстановяването му.

Вредни храни при проблеми с черния дроб

Черният дроб изпълнява значима роля в регулацията на храносмилането и изнасянето от тялото на вредни продукти, останали след преработката на приетата храна. При увреждане на този орган споменатите процеси не се извършват правилно, което все повече влошава дейността на целия организъм. Затова избягването на храните, натоварващи черния дроб е жизненоважно за подобряване на чернодробните функции.

Животински продукти

Увреденият черен дроб не е в състояние да преработва пълноценно протеините и съставящите ги аминокиселини. Когато тези продукти не се метаболизират правилно в организма се натрупват токсични вещества, включително такива, които директно влошават мозъчните функции. Важно е при проблеми с черния дроб да се регулира приема на богати на протеини храни от животински произход. Такива са свинското и говеждо месо, мляко и млечни продукти, яйца и др. Удачна алтернатива е компенсирането с протеини от растителен произход и приема на бобови храни и ядки, оризово или соево мляко и др.

Богати на натрий продукти

Те също не могат да бъдат правилно преработени от увреден черен дроб. Храните в консерви – супи, меса и зеленчуци – са богати на сол, натриев глутамат и други овкусители. Именно те са основен източник на опасния натрий и предизвикват подуване и задържане на течности в организма. Бедна на сол и натрий диета е оптимално решение за предотвратяване на по-нататъшни чернодробни проблеми и за постепенно намаляване на възпалението в увредения орган.

Сладки храни

При проблеми с черния дроб трябва да се избягва и консумацията на сладките и богати на сложни въглехидрати продукти – сладкиши, сладолед, чипсове.

На какво може да се разчита?

Избягването на храните от животински произход, както и на сладките и прекалено солени продукти е едно от важните условия за подобряване състоянието на черния дроб. Другото важно условия е приемът на подобряващи чернодробните функции продукти. При редица чернодробни заболявания доказан оздравителен ефект има приемът на природния продукт Хептен. Той е благоприятно и безопасно допълнение към всеки хранителен режим, насочен към подобряване дейността и възстановяване функциите на черния дроб.

borola
Сподели: