витамини

Според специалисти голяма част от заболяванията се дължат на неефективно функциониране на един от най-големите органи в човешкото тяло – черния дроб. Полагането на грижи за него оказва благоприятно вляние върху здравето и самочувствието на всеки един от нас.

Всички знаем, че движението и рационалното хранене, избягването на стреса и тютюнопушенето значително допринасят за поддържане на чернодробните функции. Но може би досега не сте се замисляли за това, че една от основните причини за развитие на чернодробните заболявания е недостига на витамини. Съответно – приемът им оказва протективно въздействие върху него.

Кои са витамините, чийто прием предпазва черния дроб?

Витамин Е

Неговият недостиг води до преустановяване обработката на мазнини, което повишава опасността от развитие на мастен черен дроб.

Кои храни ни снабдяват с витамин Е?

Това са пшеничния зародиш, царевицата, морковите, спанака, бадемите, фъстъците, орехите, зеления боб, марулите, граха, доматеното пюре, патладжаните.

Витамин А

Този витамин участва в депонирането на гликоген в черния дроб. Той е необходим и за възстановяване на хепатоцитите (чернодробните клетки).

Кои храни ни снабдяват с витамин А?

Това са червените чушки, морковите, магданоза, пуешкия черен дроб, доматите, сладките картофи, тиквата, сушените билки, черната маруля, листните зеленчуци, пъпеша, сушените кайсии.

Водоразтворими витамини

Това са витамините С и В (В1, В2, В3) – те също допринасят за нормалното функциониране на черния дроб.

Кои храни ни снабдяват с витамин С?

Това са всички цитрусови плодове, чушките, зелето, броколите, папаята, ягодите, карфиола, брюкселското зеле, ананаса, кивито.

Кои храни ни снабдяват с витамини от група В?

Картофи, ябълки, круши, цвекло, масло, черен дроб, мляко, бирена мая, риба, черен дроб, пилешки и пуешки гърди, фъстъци, гъби, зелен грах, слънчогледови семки, авокадо.

Как можем да усилим ефекта от приема на изброените витамини върху черния дроб?

Изцяло природен продукт със силно изразен хепатопротективен ефект е Хептен. Съдържащия се в него екстракт от бял трън (силимарин) оказва регенериращо и протективно въздействие върху чернодробните клетки, като успоредно с това подобрява функционирането на този жизненоважен орган.

borola
Сподели: