какво вреди на черния дроб

Най-честият отговор на въпроса „какво вреди на черния дроб“ е прекаляването с консумацията на алкохол, но това не е универсална истина за всеки. Всъщност в ежедневието си допускаме редица несъзнателни грешки, които създават предпоставки за чернодробни проблеми. В следващите редове се спираме по-подробно на 3 от тях.

Безалкохолни напитки

Всички знаем за вредите за чернодробното здраве от прекомерната консумация на алкохол, но се оказва, че друга група напитки крият не по-малки рискове за жизненоважния орган. Безалкохолните напитки са любими на мнозина. Но прекаляването с тях доказано увеличава опасността от развитието на мастна чернодробна болест, възпаление на черния дроб, фиброза и цироза. За да избегнете тези потенциални рискове, е препоръчително да преустановите ежедневната консумация на безалкохолни или да ги сведете до минимум. По-добрата алтернатива е да изберете питейна вода или неподсладен чай.

Какво вреди на черния дроб – хронично недоспиване!

В последно време липсата на сън започва да се възприема като „нормална“ част от забързания живот на модерния човек в големия град. Но в дългосрочен план хроничното недоспиване е свързано с вреди за целия организъм, включително и за черния дроб. Този орган е отговорен за редица жизненоважни процеси в тялото като разграждане на вредните вещества и токсини, производство на холестерол, протеини и жлъчка, както и складиране на витамини, минерали, мастни киселини и въглехидрати. За да изпълнява всички тези задачи, черният дроб се нуждае от този период за възстановяване, който ни осигурява 8-часовата пълноценна нощна отмора. При липса на качествен сън за продължителен период от време в тялото се натрупват по-високи нива на оксидативен стрес и черният дроб се затруднява с изпълнението на споменатите функции. Възможна последица е неефективно обработване на мазнини, което е предпоставка за затлъстяване, развитие на диабет и сърдечни заболявания.

Витамин А в излишък

Когато говорим за прием на витамин А, важи златното правило, че лекарството е в дозата. Витамин А е необходим за правилното функциониране на организма. Можем да си го набавяме чрез похапване на плодове и зеленчуци, особено тези с червено, жълто и оранжево оцветяване. Но рискът за чернодробното здраве идва от натрупването на излишъци от витамин А в тялото. Това обикновено е последствие от прекомерен прием на витамин А под формата на добавки. В резултат натоварването върху черния дроб се повишава и има опасност жизненоважният орган сериозно да се увреди.

След като споделихме какво вреди на черния дроб, ето как да подпомогнете здравето на жизненоважния орган

За да се погрижите за чернодробното здраве, на първо място е препоръчително да преустановите изброените навици, които увреждат органа. Специалистите препоръчват също така да се доверите на изцяло природен хепатопротектор, който подпомага регенерацията и детоксикацията на черния дроб. Хептен / Hepten® съдържа екстракт от семената на Бял трън, представляващ 100 mg силимарин. При редовен прием действа благоприятно върху функционирането на черния дроб, ускорява регенерацията на хепатоцитите и има жлъчкогонен ефект. Подобрява метаболизма и храносмилането, и спомага за пречистване на организма от натрупаните токсини. Препоръчва се за прием при възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб. Дозировката е по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Натуралният състав е гаранция за високия профил на безопасност на продукта. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Сподели: