черен дроб орган

Според ново проучване човешкият черен дроб е вечно млад орган на приблизителна възраст около 3 години! Революционното откритие доказва, че обновяването на черния дроб не се повлиява от процесите на стареене, които засягат другите органи и тъкани в тялото. Тази неограничена способност за регенериране е ключова за изпълняването на жизненоважните функции на черния дроб. „Без значение дали сте на 20 или 84, черният ви дроб остава средно на възраст малко под три години“, казва молекулярният биолог Олаф Бергман от Дрезденския технологичен университет в Германия. В следващите редове споделяме повече по темата.

Повече за методите на проучването

Изследователски екип анализира проби от чернодробна тъкан, взети при биопсия на над 33 починали души на възраст между 20 и 84 години. Те изолират ядрата на чернодробните клетки, наречени хепатоцити, които съставляват по-голямата част от човешкия черен дроб и изпълняват редица жизненоважни функции. Част от тях са изчистване на токсините от тялото, подпомагане на метаболизма и участие в имунния отговор. Целта на учените е да установят дали хепатоцитите са с дълъг живот, като невроните и мускулните клетки на сърцето, или са по-преходни. До момента са провеждани проучвания по темата върху черния дроб на гризачи, но жизненият цикъл на човешките чернодробни клетки остава неясен.

След анализ учените откриват, че чернодробните клетки са средно на около 3 години, независимо от възрастта на човека

Естествените процеси на стареене забавят обновяването и възстановяването на клетките в тялото. Но изглежда това не важи за хепатоцитите. Според изследователите те показват непрекъсната и доживотна обмяна, което позволява на черния дроб да остане вечно млад орган. Този обмен зависи от вида на чернодробните клетки, които се оказва, че не са напълно еднакви. 95% от тях са с два пълни комплекта хромозоми и се обновяват в рамките на една година. Но около 12% от подтип на чернодробните клетки съдържа повече от една двойка хромозоми и може да оцелее до 10 години.

„Тъй като тази фракция нараства с възрастта, вероятно това е защитен механизъм, който ни предпазва от натрупване на вредни мутации“, съобщава ръководителят на изследването Олаф Бергман. Той допълва че е важно науката да установи дали подобни механизми работят при хронично чернодробно заболяване, което в някои случаи се превръща в злокачествено.

За да бъде този жизненоважен орган освен вечно млад и вечно здрав, се доверете на природен продукт за черен дроб

Протекцията на черния дроб е гаранция за добро здраве. Хептен / Hepten®® е специално създаден с грижа за този жизненоважен орган. Тайната на мощното му действие е активната съставка 100 mg силимарин, извлечен от лековитата билка Бял трън. Приемът на продукта се отразява благоприятно върху функциите на черния дроб и жлъчката. Той помага за овладяване и профилактика на най-разпространените чернодробни проблеми – хепатит, цироза, стеатоза, токсични увреждания. Действа като подпомага детоксикацията, ускорява регенерацията на хепатоцитите и подобрява обмяната на веществата. Продуктът се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Безопасен е за дълговременна употреба.

borola
Сподели: