омазнен черен дроб диабет

Разпространението на омазнен черен дроб (стеатоза) при хора с диабет тип 2 може да достигне до 70%. При това честотата на чернодробното заболяване се увеличава пропорционално на рисковите фактори за инсулинова резистентност, които включват:

  • затлъстяване, особено абдоминално затлъстяване (в коремната област)
  • наличие на дислипидемия с хипертриглицеридемия (нарушение в метаболизма на мазнините, съпроводено със завишение в серумните нива на триглицеридите)
  • хипертония (високо кръвно налягане)

Повече за връзката между омазнен черен дроб и диабет тип 2 ще разберем от…

  • д-р Антонио Перес, директор на Испанското дружество по диабет (SED)

„Инсулиновата резистентност има важна роля в патофизиологията на неалкохолната чернодробна стеатоза, тъй като води до увеличаване на холестерола и триглицеридите. Освен това значително увеличава риска от развитие на преддиабет и диабет тип 2“, казва д-р Перес. Той е категоричен, че в много случаи прекомерното натрупване на мазнини в черния дроб, предшества появата на диабет тип 2.

Д-р Перес изтъква още, че неалкохолната мастна чернодробна болест може да доведе до повишена смъртност при диабетици. Като причина за това специалистът посочва факта, че стеатозата би могла да прогресира до тежко чернодробно заболяване като:

  • цироза
  • хепатоцелуларен карцином – третата водеща причина за смърт от рак в световен мащаб

Нужда от ранна диагноза и своевременно специализирано лечение

Според д-р Перес навременното диагностициране на чернодробна стеатоза би предотвратило сериозни усложнения в бъдеще при диабетиците.

Тук е мястото да припомним, че омазненият черен дроб протича безсимптомно или с неспецифични оплаквания. Обикновено се открива случайно по време на общо клинично изследване или абдоминален ултразвук (ултразвук на корема). В напреднал стадий на заболяването черният дроб е уголемен.

При поставяне на диагнозата омазнен черен дроб при диабетици е необходим мултидисциплинарен подход, в който са ангажирани:

  • лекари по обща медицина
  • ендокринолози
  • хепатолози

Лечението е индивидуално в зависимост от степента на чернодробното увреждане.

Природното решение при омазнен черен дроб сред пациенти с диабет е…

Хептен / Hepten®® – натурален хепатопротектор, който осигурява цялостен комфорт за черния дроб. Способността му да подпомага здравето и функциите на най-големият вътрешен орган в човешкото тяло се дължи на активната съставка силимарин. Това вещество е извлечено от семена на Бял трън (Silybum marianum) – растение, използвано от векове за разрешаване на чернодробни проблеми.

Приеман редовно според предписанието, продуктът спомага за детоксикацията и регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити).

Силимаринът се усвоява цялостно и бързо от организма благодарение на високотехнологичната форма – Solucaps (течни капсули). Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

Продуктът е подходящ и за възрастни, и за деца. Може да бъде закупен от аптеките или да се поръча от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: