за черния дроб

Добре известен факт е, че прекомерната консумация на алкохол може да бъде опасна за черния дроб. Но по-притеснителното е, че има един често срещан навик, който може да има опустошителни последици за чернодробното здраве и няма нищо общо с консумацията на спиртни напитки. Стеатозата (или омазнен черен дроб) засяга немалка част от населението, а коварното на болестта е, че обикновено не дава предупредителни индикации в началните фази на увреждане. Освен върху чернодробното здраве омазняването на жизненоважния орган се отразява пагубно върху цялостното състояние на организма. Стеатозата, особено неалкохолната, е рисков фактор за диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Опасен навик за черния дроб

Един от най-опасните навици, който уврежда сериозно черния дроб и за съжаление е изключително разпространен, е нездравословното хранене. Жизненоважният орган ще ви се отблагодари, ако избягвате консумацията на преработени храни и подсладени напитки. От друга страна пълноценната диета, в която преобладават растителните храни, помага на организма да функционира на едно по-високо ниво. Експертите съветват да се стремим към т.нар. здравословно хранене в цветовете на дъгата. Този хранителен модел залага на повече цветни плодове и зеленчуци, като същевременно ограничава консумацията на тестени изделия, пържени храни и десерти.

Хранене в цветовете на дъгата

Д-р Дарлийн Негбенебор, сертифициран гастроентеролог, потвърждава, че храненето с високо съдържание на наситени мазнини и прости въглехидрати (типичната американска диета) и повишеният прием на алкохол са най-често срещаните навици, които причиняват увреждане на черния дроб. „Няколко проучвания показват, че следването на средиземноморска диета, която е с високо съдържание на плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, подобрява отлагането на мазнини в черния дроб и възпалението”, добавя тя.

Учените предупреждават още, че високият прием на фруктоза може да предизвика мастно чернодробно заболяване чрез увреждане на чревната бариера. Прекомерната консумация на подсладени със захар напитки може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб, което увеличава риска от неалкохолна стеатоза. При заболяването мастната тъкан в черния дроб достига повече от 5-10% от общото му тегло. Ако не се овладее своевременно неалкохолния стеатохепатит уврежда чернодробните клетки до степен, в която може да настъпи цироза или злокачествено заболяване.

Природна подкрепа за черния дроб

Хептен / Hepten® е изцяло натурален хепатопротектор с доказан ефект при най-често срещаните чернодробни проблеми, включително чернодробна стеатоза. Продуктът е със силни антиоксидантни свойства. Приеман редовно спомага за детоксикация на жизненоважния орган и ускорена регенерация на хепатоцитите (чернодробни клетки). Действието на продукта се дължи на активната съставка силимарин, извлечена от семената на билката Бял трън. Предлага се в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), които допринасят за по-бързото и цялостно усвояване от организма. Няма данни за противопоказания, дори при продължителен прием. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от комфорта на дома от електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola
Сподели: