черен дроб алкохол

Според ново проучване в по-голям риск от увреден черен дроб са хората, които прекаляват с консумацията на алкохол и имат метаболитен синдром. Той обединява група от състояния, които в комбинация повишават риска от коронарна болест на сърцето, диабет, инсулт и други болести. Метаболитният синдром се характеризира с прекомерно натрупване на коремна мазнина, повишени кръвно налягане, висок холестерол и кръвна захар. В САЩ един на всеки трима американци е с метаболитен синдром, а тенденцията е състоянието да засяга все повече млади хора. В следващите редове споделяме повече за връзката с чернодробното здраве.

Опасна комбинация за черния дроб – метаболитен синдром и консумация на алкохол

Ново проучване показва, че честата употреба на алкохол може да бъде значително по-вредна за черния дроб при хора с метаболитен синдром. Учените предполагат, че при наличие на метаболитен синдром алкохолът умножава негативните ефекти на спиртните напитки върху черния дроб. Резултатът е двойно по-голям риск от напреднало чернодробно заболяване сред прекаляващите с алкохола. В проучването за тежка употреба на алкохол се счита консумацията на две напитки дневно за жени и три за мъже.

Предходни проучвания показват, че метаболитният синдром може да причини чернодробни аномалии. Повод за новото изследване на връзката между напреднало чернодробно заболяване, употребата на алкохол и метаболитния синдром е, че между 2009-2018 г. смъртните случаи от алкохолна чернодробна болест в САЩ, са се увеличили с повече от 30%. Учените отчитат още една негативна тенденция – през последните 20 години броят на американците с метаболитен синдром е нараснал значително.

Повече за методите на проучването

Изследователите са използвали данни от Националното проучване за изследване на здравето и храненето в САЩ. Данните са на жители на САЩ на 20 или повече години и са събирани в периода между 1999 г. 2018 г. Анализът разкрива леко увеличение в случаите на напреднало чернодробно заболяване с тежка употреба на алкохол при хора без метаболитен синдром. Но най-голям ръст е установен при тези с комбинирана тежка употреба на алкохол и метаболитен синдром.

Учените считат, че повишеният риск от увреждане на черния дроб от пиене е резултат от увеличаване на количеството мазнини. Здравият черен дроб съдържа по-малко от 5% мазнини. По-високият процент крие опасност от възпаление и цироза на черния дроб, чернодробна недостатъчност и злокачествено заболяване. Комбинацията от консумация на алкохол и метаболитен синдром ускорява натрупването на мазнини в черния дроб и подхранва възпалението, което води до по-голям риск от чернодробно заболяване, според изследователите. Те се надяват проучването да насърчи лекарите, които изследват и диагностицират пациенти с метаболитен синдром, също да следят за употребата на алкохол и развитието на чернодробно заболяване.

Природен хепатопротектор при увреден черен дроб от консумация на алкохол и не само

Хептен / Hepten® е изцяло природно средство за укрепване на чернодробното здраве. Продуктът е създаден специално с грижа за черния дроб и жлъчката. Съдържа висококачествен, стандартизиран екстракт от семената на Бял трън, под формата на активното вещество силимарин. Той действа в различни направления за осигуряване на пълна грижа и комфорт за черния дроб. Приеман редовно продуктът подобрява чернодробните функции при увреждания на органа, ускорява регенерацията на чернодробните клетки, подпомага детоксикацията, прочиства тялото от натрупаните токсини и подобрява обмяната на веществата и храносмилането. Продуктът действа безотказно и без странични ефекти. Фармацевтичната му форма течни капсули (Solucaps) позволя бързо и цялостно усвояване. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: