чернодробна стеатоза храни

Бързите храни (джънк фуд) са не само калорични, но и крият риск от чернодробна стеатоза. Това трябва да имат предвид най-вече хората със затлъстяване и диабет.

Предупреждението отправят американски изследователи. То идва след проучване, публикувано в онлайн изданието на сп. Clinical Gastroenterology and Hepatology от 10 януари 2023 г.

Изследването е едно от първите, които показват отрицателното въздействие от консумацията на джънк фуд върху чернодробното здраве.

Чернодробна стеатоза поради консумация на храни без хранителна стойност – рискът е реален

„Количеството мазнини в здравия черен дроб е малко – обикновено под 5%. Дори умерено увеличаване на мастните нива в най-големия вътрешен орган в тялото може да доведе до неалкохолна мастна чернодробна болест“. Информацията идва от авторката на изследването д-р Ани Кардашиян, хепатолог от Медицинския факултет на Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис.

За да проучат въздействието на бързите храни върху здравето на черния дроб д-р Кардашиян и екипът ѝ използват данни от американско национално изследване за здравето и храненето. Въпросното изследване е проведено между 2017-2018 г.

Изследователите сравняват данните за консумация на бързи храни с показателите за затлъстяване на черния дроб при 4000 възрастни. Около 52% от анализираните лица консумират джънк фуд. От тях 29% си набавят поне 1/5 от дневните калории от бързи храни. Приблизително същият процент (29%) имат излишни мазнини в черния дроб.

По-внимателен анализ показва нещо повече

Оказва се, че страдащите от затлъстяване или диабет, при които минимум 20% от дневните калории идват от бързите храни, са със завишени мазнини в черния дроб. Това ги поставя в сериозен риск от омазняване на черния дроб.

Натрупването на мазнини в черния дроб при хора със затлъстяване или диабет вероятно е провокирано от същността на заболяването им“. Това казва в прессъобщение д-р Кардашиян. Тя обръща внимание на още един важен аспект. А именно – дори ако 1/5 от дневните калории при здрави хора идват от бързи храни, здравето на черния дроб е в опасност.

Успешна стратегия срещу чернодробна стеатоза в резултат на злоупотреба с бързи храни

Решението за здрав черен дроб, което предлагат хепатолозите у нас, е Хептен / Hepten®. Това е изцяло природен продукт с благоприятен ефект при увреждания на черния дроб и жлъчката. Една течна капсула (Solucaps) съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 125 mg, представляващ 100 mg силимарин.

Приемът оказва положителен ефект при възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб и жлъчката. Подпомага регенерацията и детоксикацията на чернодробните клетки (хепатоцити).

Продуктът няма противопоказания. Подходящ е дори за деца (над 1 година). Благодарение на Solucaps формата се усвоява бързо и цялостно от организма, което е гаранция за по-мощното му действие.

Търсете в най-близката аптека или поръчайте още сега с един клик на мишката от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: