остър хепатит при децата

Все повече се изясняват причините за мистериозните случаи на остър хепатит при децата след ковид мерките през пролетта на 2022 г.

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) свързват чернодробното възпаление с коинфекция с често срещани вируси, особено с щам на адено-асоцииран вирус 2 (AAV2). Резултатите от работата им са публикувани в сп. Nature.

Остър хепатит при децата, адено-асоциирани и „помощни“ вируси

Хепатитът може да се прояви във всяка възраст, но не е типичен за децата. Ето защо специалистите се разтревожиха при избухването на странни огнища на чернодробното заболяване при подрастващите.

Към момента са регистрирани около 1000 случая на остър детски хепатит. Данните сочат, че при 50 от деца се е наложила чернодробна трансплантация, а най-малко 22 са починали.

„Изненада ни фактът, че чернодробните инфекции не бяха причинени от някакъв нов неизвестен вирус, а по-скоро от стандартните детски вируси. Заподозряхме, че огнищата на остър хепатит с неизвестен произход при деца до 16 години вероятно имат връзка с необичайната ковид обстановка. Със социалните ограничения, затварянето на училища и детски градини“, коментира главният автор на проучването д-р Чарлс. Той е преподавател по медицина и лабораторна медицина в Катедрата по инфекциозни болести на UCSF и началник на Лаборатория по клинична микробиология към Университета.

За изследването учените използват полимеразна верижна реакция, методи на метагеномно секвениране и молекулярно изследване на плазма, кръв, назални и фекални проби

Пробите са взети от 16 деца от 6 американски щата. Резултатите са сравнени с тези на контролна група от 113 деца.

Чрез методи за генотипиране е идентифициран адено-асоцииран вирус 2 (AAV2) в 93% от случаите. Човешки аденовирус (HAdV) – в 100% от случаите. Специфичен аденовирус, причиняващ гастроентерит (HadV-41) – в 11 случая. Коинфекции с вирус на Епщайн-Бар, херпес симплекс и ентеровирус – в 85,7%.

Резултатите потвърждават тези от две предишни проучвания от Великобритания. Въпросните проучвания също идентифицират щама на адено-асоцииран вирус 2 (AAV2) и много придружаващи вирусни инфекции. Само за пример – цели 75% от децата в американското проучване са с 3-4 вирусни инфекции.

И тук нещо важно – адено-асоциираните вируси сами по себе си не са патогени. Те обаче могат да станат причина за здравословни проблеми, включително чернодробни, ако се „комбинират“ с други вируси. Това дава основание на изследователите да предполагат, че адено-асоциираните вируси имат пряка връзка с мистериозната епидемия от хепатит при децата.

Лечение и профилактика на остър хепатит при децата

Хептен / Hepten® е изцяло природен продукт, препоръчан от водещи наши специалисти по чернодробно здраве срещу хепатит в детска възраст. Благодарение на висококачествения стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum 125 mg, представляващ 100 mg силимарин) той благоприятства чернодробните функции. Предпазва чернодробните клетки (хепатоцити) от загиване и ускорява регенерацията им. Подпомага детоксикацията на черния дроб. Оказва благотворен ефект върху храносмилането.

Solucaps формата позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка. Не са известни противопоказания. Дозировката при деца се определя в зависимост от възрастта и телесното тегло. Стандартният прием е по 1-2 Solucaps дневно.

borola
Сподели: