остър хепатит

Увеличение на случаите на остър хепатит с неизвестен произход при деца до 16 години. Това отчитат през последните седмици от Европейския център по контрол и превенция на заболяванията (ECDC). Ръстът е най-висок в Обединеното кралство.

В свое изявление от европейския орган посочват, че клиничната картина при децата е идентична с тази при тежък хепатит в остра форма. Наблюдават се повишени нива на трансаминази. Основните прояви са поява на жълтеница, често предшествана от стомашно-чревни оплаквания като повръщане.

Призивът на експертите е за повишаване осведомеността сред лекарите, които преглеждат деца. Целта е да се установи дали подобна тенденция се наблюдава и в други държави. В допълнение европейските специалисти насърчават лекарите да уведомяват Националните центрове по обществено здраве за:

  • случаи на острия хепатит при деца до 16 г. със стойности на трансаминази > 500 IU/L, при които не е установена диагноза хепатит (от А до Е).

Последни данни за броя на заразените деца с остър хепатит във Великобритания

В Англия се разследват около 60 случая на острия хепатит, предимно сред деца на възраст 2-5 години. Някои са прогресирали до остра чернодробна недостатъчност. Това е довело до необходимостта от преместване на засегнатите деца в специализирани детски отделения по чернодробни заболявания. На малко деца е извършена чернодробна трансплантация.

В Шотландия повечето случаи датират от март 2022 г. 10 от тях са изисквали хоспитализация. Става въпрос за деца между 1 и 5 години.

Понастоящем в Уелс няма активни случаи на заболяването. В началото на 2022 г. обаче са регистрирани пациенти с подобни клинични прояви.

В Северна Ирландия към момента също няма потвърдени случаи на заразени с острия хепатит деца.

От Европейския център по контрол и превенция на заболяванията все още не са установили причината за хепатит при заразените деца. Причинителите на хепатит А (HAV), B (HBV), С (HCV), D (HDV) и Е (HEV) не са идентифицирани в нито един от случаите.

Отворен стои въпросът и дали острият хепатит при децата е свързан по някакъв начин с коронавирусната инфекция

Данните сочат, че някои хоспитализирани деца в Англия са с положителна проба за коронавирус (COVID-19), други – за аденовирус. „Все още не е открита връзка между докладваните случаи. Не е установено и да са свързани с пътувания в чужбина“, казват експертите.

За лечение и профилактика на остър хепатит при възрастни и деца специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчват…

Хептен / Hepten®® – мощен хепатопротектор с благоприятен ефект върху функциите на черния дроб и жлъчката. Продуктът съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum 125 mg, представляващ 100 mg силимарин). Фармацевтичната форма е иновативна – течни капсули (Solucaps) за максимално бързо и цялостно усвояване на активната съставка.

Приеман според предписанието, продуктът:

  • предпазва чернодробните клетки (хепатоцити) от загиване и ускорява регенерацията им
  • подпомага детоксикацията на черния дроб
  • оказва благотворен ефект върху храносмилането

Няма данни за нежелани ефекти. Може да се приема продължително време. Подходящ и за възрастни, и за деца (над 1 година). Наличен е в аптечната мрежа. Онлайн поръчки могат да се правят по всяко време на денонощието. Нужно е само да се следват посочените стъпки в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: