плодове за черния дроб

В менюто си е добре да включите и полезни плодове за черния дроб, които да го поддържат в добро състояние. Черният дроб е отговорен за много процеси в тялото. От производството на протеини, холестерол и жлъчка до съхраняването на витамини, минерали и дори въглехидрати. Затова е важно да се грижим добре за него. Вижте в статията как да стане това чрез добре подбрани за тази цел плодове.

Грейпфрут – един от най-полезните цитрусови плодове за черния дроб

Според направени проучвания грейпфрутът може да се похвали с антиоксиданти свойства, заради съдържащите се в него гликозидни флавоноиди – нарингенин и нарингин. Благодарение на тях се намалява възпалението и се предпазват чернодробните клетки от увреждане. Изследванията показват още, че антиоксидантите в цитрусовия плод могат да забавят развитието на чернодробна фиброза и да намалят натрупването на мазнини във важния орган.

Ябълки – чудотворни плодове за черния дроб

Това е друг плод, който работи в посока подобряване здравето на черния дроб. Ябълките са богати на фибри, компонент, за който е известно, че помага за намаляване на мазнините в черния дроб и улеснява процесите на детоксикация. Известно е още, че тези плодове за черен дроб насърчават и процесите на храносмилане, и подобряват общото благосъстояние на човек.

Авокадо – един от богатите на мазнини плодове за черния дроб

Авокадото е богато на здравословни мазнини, които действат като щит, предпазвайки черния дроб от потенциално увреждане. Освен това се препоръчва и за хора, страдащи от неалкохолна чернодробна болест, като помага за понижаване на LDL холестерола и триглицеридите в кръвта. Добавяйки този плод ежедневно в диетата си, ще предпазите не само черния си дроб, но ще подобрите и здравето на сърцето.

Боровинки – лилавите плодове за черния дроб

Боровинките са мощен източник на антиоксиданти, което ги нарежда на едно от първите места с многобройни ползи за здравето. Тези антиоксиданти играят ключова роля за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в черния дроб. Всъщност проучване от 2019 г., установява, че редовното консумиране на боровинки е свързано с намалена чернодробна фиброза и по-нисък процент на увеличаване на теглото на черния дроб. Действайки върху тези фактори, тези плодове допринасят за цялостното благосъстояние на черния дроб.

Бодлива круша – един от изненадващите плодове, които намаляват алкохолното увреждане

Кактусовата смокиня или бодливата круша е един от най-полезните плодове за черния дроб. Растението е познато като средство за лечение на рани, язви и чернодробни заболявания. Ефективността на плода се изразява в редуциране на вредните ефекти на алкохола върху черния дроб. Освен това помага за намаляване на възпалението и повишава нивата на антиоксиданти в организма.

Комбинация от плодове за черния дроб и мощен хепатопротектор за оптимален ефект

Посочената комбинация от богата на плодове диета, плюс прием на хепатопротективно средство, спомага за предпазване, прочистване и поддържане функциите на черния дроб. Хептен / Hepten® е природен продукт, който се грижи за важния орган, като му осигурява оптимално количество силимарин – естествен висококачествен екстракт от билката Бял трън. Активната съставка е известна с това, че неутрализира увреждащото действие на свободните радикали и спомага за детоксикация на клетките на черния дроб. Приемано редовно, натуралното средство повлиява състава на жлъчката и жлъчния сок и подпомага доброто храносмилане, и обмяна на веществата. Подходящ е за продължителна употреба и се приема по 1 течна капсула 3 пъти дневно, след хранене.

Наличен е в аптечната мрежа в страната, а за по-голямо удобство може да го поръчате и онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: