неалкохолна мастна чернодробна болест

Защо пациентите с неалкохолна мастна чернодробна болест са в повишен риск от сърдечно-съдови заболявания? Отговор на този въпрос намират учени от технически университет „Нанянг“ в Сингапур и Сингапурския национален университет. По този начин хвърлят светлина върху това, защо основната причина за смъртност при тези пациенти е сърдечно-съдово усложнение, а не чернодробно увреждане.

„Нарастващото разпространение на неалкохолна стеатоза на черния дроб буди тревога в световен мащаб. Твърде вероятно е през следващите 10 години всеки 3 човек в Сингапур да развие заболяването. Това повишава опасността от сърдечно-съдови заболявания като коронарна артериална болест и мозъчно-съдова болест. Добрата новина е, че в ранните стадии чернодробното заболяване е обратимо“. Думите са на д-р Кристин Чеунг, една от водещите автори на изследването, публикувано в сп. EMBO Reports.

Неалкохолна мастна чернодробна болест и опасност от сърдечно-съдови заболявания

Учените анализират клетки от кръвоносните съдове на:

  • 99 пациенти с неалкохолна чернодробна стеатоза
  • 56 здрави пациенти, които служат за контролна група

При анализа на данните изследователите установяват, че клетките на хората с неалкохолна стеатоза на черния дроб:

  • съдържат до 3 пъти по-високи нива на хемокини от тези на здравите индивиди, което е признак за съдово увреждане

Хемокините са малки протеинови молекули. Основната им роля е да привличат имунните клетки към източниците на инфекция в организма. Когато обаче нивото на имунните клетки в даден кръвоносен съд стане необичайно високо последствията може да са пагубни.

Това, което откриват учените, е, че:

  • Т-имунните клетки реагират силно на хемокините в организма на пациенти с неалкохолна чернодробна стеатоза

Повишените хемокини при тези пациенти „привличат“ Т-клетките към стените на кръвоносните съдове. Т-клетките, пък на свой ред, причиняват възпаление и увреждат съдовете.

Тук трябва да кажем, че по-силното възпаление и увреждане са в състояние да…

  • нарушат целостта на съдовете с времето
  • увеличат риска от поява на кръвен съсирек (тромб)

В случай че притокът на кръв към жизненоважни органи е възпрепятстван, е възможно да се стигне дори до:

  • опустошителни за здравето последици като исхемично увреждане на тъканите

Учените са на мнение, че хората с омазнен черен дроб имат повишено производство на хемокини поради повишеното количество окислени липиди и свободни мастни киселини в кръвта.

„Установихме, че клетките на кръвоносните съдове при неалкохолно мастно чернодробно заболяване са „по-активирани“, което ги прави податливи на съдово възпаление“. Това казва в заключение друг от авторите на изследването д-р Нг Чу-Юи.

За справяне с неалкохолна мастна чернодробна болест и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания наши специалисти по чернодробно здраве препоръчват…

Продуктът е с най-високо качество за оптимални резултати. Благодарение на високото количество силимарин (стандартизиран екстракт от Бял трън [Silybum marianum]) той оказва благоприятно действие върху черния дроб и жлъчката.
Действието на силимарина е свързано с:

  • неутрализиране на свободните радикали

Антиоксидантният ефект е причина за прекъсване процеса на прекисното окисление на липидите и предотвратява по-нататъшното разрушаване на клетъчните структури.

  • повишено производството на глутатион от черния дроб и червата

Глутатионът се използва за детоксикация на чернодробните клетки (Valenzuela 1989). По този начин токсичните вещества в черния дроб се превръщат в по-малко токсични.

Ефектът на продукта е усилен допълнително чрез иновативните течни капсули (Solucaps), които позволяват бързо и цялостно усвояване на активната съставка.

Не предизвиква странични действия, има добра поносимост при продължителна употреба. Подходящ както за възрастни, така и за деца.

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: