пречистване на черния дроб

Когато говорим за пречистване на черния дроб по-скоро става въпрос за подпомагане на основните дейности, които органът изпълнява, както и за намаляване въздействието на външните фактори, които му пречат за това. За една ефективна и устойчива детоксикация на черен дроб се включва прилагане на стратегически промени в храненето и начина на живот. В тази статия можете да разберете дали черният ви дроб има нужда от пречистване, и ако да как да го направите.

Кога е необходимо да пречистим черния си дроб?

Повече от всякога нашите тела са подложени на стрес заради токсините от обкръжаващата околна среда, консервантите в храната и химикалите в ежедневните продукти, които използваме. Черният дроб е органа, които е отговорен за процеса на филтриране на вредните вещества в организма. Той преработва токсините в отпадъчни продукти, пречиства кръвта, оказва влияние на метаболитните процеси. Произвежда протеини и жлъчен сок – който е отговорен за храносмилането. И докато здравият черен дроб естествено се пречиства сам, то някои фактори могат да попречат на оптималната чернодробна функция.

Когато има прекалено натрупване на токсини и вредни вещества в организма, механизмът на детоксикация става бавен и това оказва влияние на правилното функциониране на системите в тялото.

В последствие нормалното протичане на метаболитните процеси е възпрепятствано, задържат се течности и се подува корема. Вече е ясно – черният дроб трябва да се пречисти.

Начини за здравословно пречистване на черния дроб

Въпреки, че вече има толкова много информация относно подобряване на функцията на черния дроб, не винаги знаем кое работи и кое не е толкова ефективно. Затова и по-долу сме изброили някои от най-често срещаните начини за здравословна детоксикация.

Щадяща диета за черния дроб

Добра първа стъпка е да изключите преработените храни и да пропуснете повечето предварително пакетирани такива. Това от което се нуждаете е диета, която включва разнообразна храна, богата на нутриенти. Зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб, ядки, семена, риба, яйца и минимално преработени масла, са доста добър пример като за начало. Може да се опитате да премахнете и някои общи източници на алергени, включително и глутен, ако се налага. Това може да помогне за поддържане на оптимално здраве на бариерната функция на червата, като се намалява броя на токсините, които навлизат в кръвта.

Кажете „Не“ на алкохола и „Да“ на кафето

Данните за последиците от прекомерно употребяване на алкохол, могат да бъдат наистина стряскащи. Всекидневното поглъщане на алкохолни напитки може да доведе до сериозни и трайни увреждания на черния дроб. Има редица проучвания, които доказват, че злоупотребата с алкохол в младежките години, се свърза с по-висок риск от чернодробни проблеми в напреднала възраст.

За да предпазите черния си дроб от тези рискове, следвайте следните препоръки:

  • 60 мл твърд алкохол, 125 мл вино или 500 мл бира е максималното количество алкохол, което да приемате през деня
  • Разпределете приема на алкохол през всичките дни от седмицата
  • Поне 2 дни без прием на алкохол

Все повече популярност придобива твърдението, че редовната, но умерена консумация на кафе има ползи за черния дроб и помага за правилното му функциониране.

Изпитан начин за подпомагане функцията на черния дроб и неговото пречистване

Хептен / Hepten® е природен продукт, който специалистите по чернодробно здраве препоръчват за подпомагане детоксикацията на черния дроб. Активната съставка силимарин (екстракт от семената на Бял трън) е в основата за поддържане на добро чернодробно и жлъчно здраве. Освен, че пречиства черния дроб, силимаринът ускорява регенерацията на чернодробните клетки и оказва благоприятно влияние на храносмилането.

Дозира се по 1 капсула, след хранене, до 3 пъти на ден.

Може да се намери в аптечната мрежа или онлайн в електронен магазин Момо – www.momo.bg

borola
Сподели: