чесън

Черният дроб обезврежда голяма част от токсичните субстанции в организма. Самият той обаче има нужда от време за покой и очистване, особено след консумацията на алкохол, мазнини, консервирани храни и др. Допълнително натоварване се получава от употреба на алкохол, силни медикаменти, стероиди и др. Храната може да бъде лекарство за черния дроб, ако я подбираме правилно и според нуждите на тялото си.

Кои са храните, които очистват най-добре черния дроб?

Съществуват много полезни храни, които действат детоксикиращо на черния дроб. Доставят му полезни вещества, минерали и витамини. В следващия списък ще намерите някои от тези храни като включването им в дневното меню гарантира доброто здраве и безупречна работа на този така важен орган.

1. Чесън

Само няколко скилидки чесън имат способността да активират важни чернодробни ензими, отговорни за бързата преработка на вредните метаболити в организма. Чесънът съдържа големи количества алицин и селен.

2. Зелен чай

Този чай е истински лек за черния дроб, тъй като съдържа много антиоксиданти, известни като катехини.

3. Грейпфрут

Големите дози витамин С и антиоксиданти, съдържащи се в грейпфрута помагат на естествената очистителна функция на черния дроб. Едва 100 милилитра прясно изцеден фреш от цитрусовия плод активира и засилва функцията на черния дроб и подпомага изхвърлянето на вредните вещества.

4. Репички и моркови

И двата зеленчука са богати на биофлавоноиди и бета-каротен, който е прекусор на витамин А. Той е важен, тъй като липсата му може да доведе до поява на анемия, мускулна дистрофия, понижен имунитет и др.

5. Авокадо

Авокадото е добре наситено на вещества и в повечето случаи се определя като суперхрана. Има свойството да подпомага синтеза на глутатион, който е ключов фактор в елиминирането на токсичните метаболити. Най-новите изследвания посочват, че редовното включване на авокадото в храненето значително подобрява функцията на черния дроб.

Природен хепатопротектор за добро функциониране и пречистване на черния дроб

Увреденият черен дроб има голям потенциал за възстановяване, но като жизненоважен орган трябва да се грижим за него и да го пазим в добро състояние. Включването на посочените храни в менюто, избягване на алкохола, кратки дневни пости и приемът на природни хепатопротектори гарантират правилното му функциониране. Точно такъв е природният продукт Хептен / Hepten®. Съдържа силимарин (екстракт от Бял трън), който има свойството да ускорява регенерацията на чернодробните клетки и да неутрализира свободните радикали.

borola
Сподели: