при хранително отравяне

Важно е да знаем какво можем и какво не бива да приемаме при хранително отравяне. Единствено така ще помогнем на тялото и в частност на черния дроб да се възстановят по-бързо и качествено.

Подходящи напитки при хранително отравяне

Когато човек стане жертва на хранително натравяне, последното, което иска, е да приема течности. Хидратацията обаче е от първостепенна важност, за да се предотврати обезводняване и да се възстанови електролитният баланс в тялото. Ето кои напитки (освен водата) са от полза в такъв момент:

Кокосова вода

Натуралната вода от пресни кокосови орехи е истински освежаваща. Тя е богата на естествени захари, соли и витамини. Бърз източник на енергия е и регулира телесните течности. Помага за рехидратация на тялото.

Домашна лимонада при хранително отравяне

Комбинацията от вода с няколко резенчета лимон е идеална за пречистване на черния дроб и останалите вътрешни органи. Това на свой ред улеснява регулирането на алкално-киселинния баланс на организма – предпоставка за поддържане на добро здраве.

Оризова вода

Водата от сварения ориз е добър помощник при хранително натравяне. Тя хидратира и едновременно с това успокоява възпалението на стомаха и червата.

Чай от джинджифил, мента или лайка

Доказано е, че джинджифиловият чай потиска гаденето и повръщането – едни от основните симптоми на отравяне с храна. Други чайове, които могат да успокоят стомаха и да потиснат гаденето, са тези от мента и лайка.

Полезни храни при хранително отравяне

След като диарията и повръщането спрат, идва ред на приема на леки храни с ниско съдържание на мазнини. Такива са:

Ориз

Тази зърнена култура е богата на сложни въглехидрати, които на свой ред са основен енергиен източник за организма. Неслучайно си e спечелила прозвището „диамантът на зърнените храни“.

Банан – от помощ е при хранително отравяне

Любимият на мнозина плод е богат на калий – минерал със съществена роля за поддържане баланса на вътрешната среда на тялото. В допълнение съдържа пектин – полизахарид, който улеснява храносмилането и спомага за изхвърляне на токсини от организма.

Ябълка

И ябълката подобно на банана е с високо съдържание на пектин. Притежава силно адстрингентно (стягащо тъканите) действие и помага за намаляване на диарията. Желателно е да се консумира печена или под формата на пюре.

Кисело мляко

Млечният продукт, получен от ферментацията на млякото, е ценен източник на пробиотици, които благоприятстват чревното здраве. Освен това съдържа протеини, които стабилизират кръвната захар. В случай на лактозна непоносимост на помощ идва млякото без лактоза.

Напитки и храни, които е дoбре да се избягват при хранително отравяне

След натравяне с храна не бива да се приемат:

  • сокове, безалкохолни и алкохолни напитки, кафе
  • пикантни храни
  • високомазнинни храни
  • храни, богати на фибри
  • млечни продукти (с изключение на кисело мляко)

Важна помощ от природата за черния дроб при хранително отравяне

При хранително натравяне трябва незабавно да вземем мерки за противодействие на попадналите в организма бактерии. В противен случай отделените от патогените токсини, могат да навредят на черния дроб.

Хептен / Hepten®® e всичко, от което се нуждаем. Благодарение на активната съставка силимарин, извлечена от лековитото растение Бял трън (Silybum marianum), той:

  • ускорява регенерацията на чернодробни клетки (хепатоцити)
  • възпрепятства навлизането на токсините към вътрешността на хепатоцитите и така предпазва черния дроб от увреждане

За постигане на оптимални резултати е желателно приемът да продължи минимум 3 месеца. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба. Подходящ както за възрастни, така и за малки деца.

borola
Сподели: