жлъчка

Когато храната напусне стомаха, в дванадесетопръстника тя се смесва с панкреатичния и жлъчния сок (жлъчка). При камъни в жлъчния мехур или по жлъчните пътища се влошава секрецията на жлъчка. Това може да доведе до сериозни проблеми с черния дроб, в който се секретира жлъчният сок.

Защо проблемите със секрецията на жлъчка провокират проблеми с черния дроб?

Черният дроб е зает с процесирането, конвертирането и складирането на жизненоважни ресурси като енергия, витамини и хормони. Всичко, което възпрепятства тези процеси, може да манифестира в проблеми с черния дроб и организма като цяло. Сред основните препятствия попадат камъните, запушващи жлъчните пътища.

През черния дроб преминава около литър кръв в минута. Той я филтрира от всякакъв тип отпадни и токсични за организма продукти. Един от основните пътища, по които тези продукти се изнасят от черния дроб е жлъчният сок.

Състоянието, при което се образуват камъни в жлъчката се означава като холелитиаза (жлъчно-каменна болест).

Запушването на жлъчните пътища неминуемо води до повишаване концентрацията на токсини, предизвикващи сериозни проблеми с черния дроб. Процесът допълнително се изостря при прием на някои лекарства, алкохол, мазни и тежки храни. Дори при нормални условия те натоварват черния дроб, а при наличието на камъни по жлъчните пътища натоварването му е още по-голямо.

Това е сериозна предпоставка за увреждане на цялата чернодробна тъкан (паренхим). Запушването на жлъчните пътища и задържането на жлъчен сок в черния дроб влошават кръвната циркулация в органа. Нарушеният приток на кислород и нутриенти към чернодробните клетки (хепатоцити) води до образуване на нефункционална фиброзна тъкан. Хепатоцитите могат да се регенерират, но ако не се улесни отделянето на жлъчния сок, увреждането им е трайно. Най-често фиброзирането води до развитие на хепатит или чернодробна цироза.

За стимулиране отделянето на жлъчка и преодоляване на чернодробните проблеми

Всеки, изправен пред горепосочените проблеми, може да се довери на природния продукт Хептен / Hepten®. Той действа едновременно в 2 направления:

  • има ясно изразен жлъчкогонен ефект
  • стимулира регенерацията на чернодробните клетки

Благоприятният ефект на Хептен се дължи на стандартизирания и пречистен висококачествен силимарин. При достатъчно дълъг прием Хептен оказва незаменим хепатопротективен ефект. Той осигурява траен комфорт за черния дроб и го предпазва от сериозни увреждания.

borola
Сподели: