черен дроб и метаболизъм

Между нашия черен дроб и метаболизъм съществува жизненоважна връзка. Човешкото тяло получвата енергия и изгражда клетки и тъкани посредством три основни класа макронутриенти – въглехидрати, мазнини и белтъци. Черният дроб е основният участник в разграждането и превръщането им в есенциални за организма субстанции.

Черен дроб и метаболизъм на въглехидратите

Глюкозата или кръвната захар, е с основно значение за енергията на клетките. Образува се при разграждане на въглехидратите. Черният дроб играе важна роля в този процес. Ако се абсорбира повече глюкоза, от колкото тялото се нуждае, излишъкът се складира в черния дроб под формата на гликоген. Когато нивата на кръвна захар паднат и тялото се нуждае от енергия, черният дроб превръща гликогена в глюкоза. Тя се освобождава отново в кръвта, където се транспортира до тъканите.

Черният дроб може да преобразува и аминокиселини, лактат, пируват и глицерол в глюкоза. Този процес се нарича глюкогенеза. Тя се стимулира от хормоните кортизол и глюкагон и се потиска от инсулина.

Метаболизъм на мазнините

Мазнините или още липиди се разграждат в черния дроб и се използват за енергия. След това се транспортират до мастните тъкани в тялото. Там се съхранява повече от 90% от енергията на тялото.

Мазнините са неразтворими във вода и в кръвта. Затова черният дроб произвежда специфични транспортни белтъци – липопротеини. Те циркулират в кръвта, като се използват за транспортиране на есенциалните мастни киселини между черния дроб и тъканите. Транспортират и холестерол. Мастната субстанция е ключова за правилното функциониране на организма. Използва се за призводство на алкални соли в състава на жлъчния сок, синтез на витамин D и полови хормони. Жизненоважна е за нервните клетки и мозъка. При нарушаване на обменните процеси холестеролът може да се натрупа по стените на кръвоносните съдове, стеснявайки просвета им и ограничавайки потока на кръвта. Трайно високите му нива могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания. Натрупването му в жлъчката може да причини образуване на камъни.

Черен дроб и метаболизъм на белтъците

Органът участва в протеиновия метаболизъм чрез образуване на плазмени протеини и обмяна на аминокиселини. Хепатоцитите (клетките на черния дроб) метаболизират приетите с храната аминокиселини. Превръщат ги в субстанции, лесно използваеми от организма за производство на енергия и в други биохимични процеси. Отпаден продукт при обмяна на аминокиселините е токсичната субстанция амоняк. Хепатоцитите я превръщат в по-малко опасната субстанция урея, позната още като карбамид. Тя се отпуска в кръвта, траспортира се до бъбреците и се отделя с урината.

Какво е нужно за правилно функциониране на черния дроб?

Обменната е само една от множеството жизненоважни функции, които органът изпълнява. За да продължи да работи правилно, черният дроб трябва да се пази от увреждане и да се насърчават всички негови функции. С тези важни задачи се заема хепатопротекторът Хептен / Hepten®®. Продуктът представлява мощно природно средство за предпазване и поддържане на нормалните функции на черния дроб и жлъчката. Безотказният му ефект се дължи на оптимално количество чист екстракт от Бял трън, под формата на 100 mg силимарин. Той съдейства за регенерация на хепатоцитите, детоксикация на черния дроб и пречистване на организма от токсини. Повлиява състава на жлъчката и бъбречните клетки. Благоприятства храносмилателната и обменната функции на черния дроб.

Продуктът е подходящ при токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб, липса на апетит и лошо храносмилане с чернодробни първопричини. Има отлична поносимост и не проявява странични ефекти.

borola
Сподели: