симптоми при болен черен дроб

Колкото и невероятно да звучи, част от характерните симптоми при болен черен дроб се проявяват именно в долните крайници. Най-големия орган в човешкото тяло изпълнява редица жизненоважни функции, включително пречистване на кръвта, изхвърляне на токсините, производство на холестерол, протеини и жлъчка, складирането на витамини, минерали, мастни киселини и въглехидрати. От казаното дотук става ясно, че здравето на черния дроб е основен приоритет. Ето защо е изключително важно да разпознаваме индикациите, че органът не функционира оптимално. В следващите редове споделяме кога състоянието на краката подсказва за чернодробно увреждане.

Отичане на краката

Ако забележите натрупване на течност в краката, глезените или стъпалата, експертите предупреждават, че подуването може да се дължи на чернодробно заболяване. Натрупването на токсини в жизненоважния орган е причината за отока, който обикновено не е съпроводен от болка, но причинява дискомфорт. Отичането на долните крайници е възможна индикация за хепатит B, хепатит C, цироза, мастна чернодробна болест или дори рак на черния дроб.

Изтръпване на пръстите – един от познатите симптоми при болен черен дроб

Изтръпването на пръстите или т.нар. „иглички“ в долните крайници понякога подсказват за хепатит С или алкохолно чернодробно заболяване. Изтръпването може също да е симптом на диабет. Захарната болест е по-често срещана при хора с чернодробни проблеми, тъй като този орган регулира нивата на глюкозата в организма. Хепатит С, алкохолното увреждане на черния дроб и диабет са състояния, които причиняват периферна невропатия (увреждане на нервите).

Болка в краката

Ходилата са съставени от 26 кости и 33 стави всяко, което ги прави перфектна мишена за артритната болка. Чернодробните болести са една от причините за артритна болка в долните крайници. Увреждания на жизненоважния орган, като цироза, повишават възпалението в организма, а тези инфламаторни процеси на свой ред задълбочават чувството на болка. Също така чернодробните болести могат да причинят невъзпалително увреждане на нервните влакна в краката, съпроводено от усещания като „гъделичкане“ и болка.

Сърбеж

Внезапен сърбеж в ходилата, който не е провокиран от конкретна причина, е една от индикациите за чернодробно заболяване. Причината за този симптом, известен още като пруритус, все още не е напълно изяснена. Счита се, че кожните оплаквания се дължат на запушване на жлъчните пътища и депониране на жлъчни соли в кожата или натрупване на токсини вследствие на увредената функционалност на черния дроб.

При наличие на симптоми при болен черен дроб се доверете на природна терапия

Хептен / Hepten® е изцяло натурален хепатопротектор, създаден с грижа за черния дроб. Мощният ефект на продукта се дължи на активната съставка силимарин 100 mg, извлечен от лековитата билка Бял трън. Употребата на продукта се отразява положително върху функциите на черния дроб и жлъчката. Подходящ е за овладяване и профилактика на най-разпространените чернодробни болести – хепатит, цироза, стеатоза, токсични увреждания. Натуралното средство действа като стимулира детоксикацията, ускорява регенерацията на чернодробните клетки и подобрява обмяната на веществата. Продуктът се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Безопасен е за дълговременна употреба.

borola
Сподели: