упражнения за черен дроб

Практикуването на правилните упражнения за черен дроб значително може да подобри здравето на жизненоважния орган. Неслучайно заседналият начин на живот е сочен като рисков фактор за чернодробни заболявания. В следващите редове споделяме повече за ползите от физическата активност, които надхвърлят подобряването на настроението и поддържането на хубава фигура.

Как се отразява движението върху чернодробното здраве?

При затлъстяване има реален риск от натрупване на мастни молекули в чернодробните клетки (хепатоцити), което предизвиква възпаление и увреждане на околната тъкан. За щастие загубата на тегло изглежда има изключително положително въздействие върху здравето на черния дроб. Колкото повече излишни килограми сваляте, толкова по-добре за функцията на жизненоважния орган. Освен балансираното хранене, ежедневното движение е основна стъпка по пътя към здравословното отслабване.

Също така редица проучвания по темата доказват, че както аеробните, така и силовите тренировки действат пряко в посока намаляване на чернодробните мазнини, независимо от теглото. Изследвания, проведени сред хора със затлъстяване, показват, че тези, които водят заседнал начин на живот са в по-голяма опасност от развитие на чернодробно заболяване в сравнение с индивиди със същите килограми, които са физически активни. Към момента причинно-следствената връзка, която обяснява тази положителна зависимост не е напълно изяснена. Учените предполагат, че може да е резултат от подобряване на инсулиновата резистентност, което намалява количеството свободни мастни киселини, циркулиращи в черния дроб.

Кои са най-подходящите упражнения за черен дроб?

Всяка форма на движение се свързва с известни ползи за цялостното състояние на организма. Но ако наистина искате да рестартирате здравето на черния дроб, си струва да обмислите вида на физическата активност. Според научните данни, комбинацията от аеробни упражнения и силови тренировки на седмична база води до най-добри резултати за черния дроб. Съчетани по този начин, тренировките намаляват количеството мазнини в чернодробните клетки, независимо дали се свалят килограми или не. Резултатите от 4 седмично проучване, проведено сред хора със затлъстяване показват обнадеждаващи резултати. Тези, които са тренирали между 30 и 60 минути на ден, пет пъти в седмицата са загубили впечатляващите 10% от мазнините, натрупани в черния дроб, независимо че теглото им е останало непроменено.

А ето и кои са най-подходящите спортове, на които да заложите. Аеробните упражнения включват танци, тенис, колоездене, пешеходен туризъм, джогинг и плуване. Силовите тренировки обикновено се изпълняват във фитнес залата. Те може да включват натоварване със собствено тегло, със свободни тежести – дъмбели, щанги, гири или с помощта на фитнес уредите.

Повече движение, балансирано хранене и още нещо за здрав черен дроб

За здрав черен дроб специалистите у нас препоръчват редовен прием на Хептен / Hepten®. Този изцяло природен продукт се е доказал като природен хепатопротектор с висока ефективност за подобряване на чернодробното здраве. Благоприятното действие се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от Бял трън, под формата на 100 mg силимарин. Активната съставка неутрализира свободните радикали, помага за възстановяване на чернодробните клетки и усилва регенеративните способности на черния дроб. Иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps) осигурява цялостно и бързо усвояване от организма. Има отличен профил на безопасност, който позволява продължителен прием без странични ефекти.

borola
Сподели: