хепатит С симптоми

Коварното на инфекция с хепатит С е, че не всички пациенти проявяват симптоми в началните фази на болестта. При пациентите, които имат оплаквания, те най-често включват гадене, треска и стомашни болки – неспецифични смущения, които могат лесно да бъдат сбъркани с настинка или стомашно-чревен вирус. Вирусът на хепатит С (HCV) засяга черния дроб и крие опасност от възпаление и сериозно увреждане на жизненоважния орган. При по-голямата част от пациентите заболяването се превръща в хронично. В следващите редове споделяме за индикациите, които подсказват за инфекция с хепатит С.

Ранни симптоми на хепатит С

При голяма част от новозаразените с хепатит С в острата фаза на заболяването не се появяват никакви характерни признаци, подсказващи за инфекцията. При едва 20% от хората се наблюдават ранни симптоми. Те включват:

  • треска
  • болка в ставите
  • гадене и повръщане
  • загуба на апетит
  • стомашни болки
  • умора
  • жълтеница (оцветяване на кожата и склерата на очите)
  • тъмна урина
  • светли изпражнения

Когато се проявят, симптомите на остра инфекция с хепатит С обикновено продължават за кратко. При повечето пациенти чернодробното заболяване преминава в хронична фаза. Важно е да отбележим, че дори пациентите с хепатит С, при които инфекцията протича асимптомно, могат да предават вируса. Заразяването става главно по кръвен път и по-рядко посредством телесни течности.

Симптоми при хронична инфекция с HCV

При хроничната инфекция с хепатит С отново в повечето случаи не са налице характерни симптоми. При част от пациентите се появяват неспецифични оплаквания като общо неразположение, хронична умора и депресия. Ако не се третира своевременно вирусната инфекция с HCV крие сериозни опасности за чернодробното здраве, защото заболяването може да прерасне в цироза и дори рак. Увреждането на черния дроб е постепенно с прогресивен ход и може да отнеме десетилетия, докато се появят симптоми.

Когато чернодробното увреждане е в напреднал стадий, пациентите може да изпитат някое от следните обезпокоителни смущения:

  • повръщане на кръв
  • катранени, черни изпражнения
  • вътрешен кръвоизлив

Изброените симптоми изискват незабавна консултация с лекар за установяване на причината и назначаване на лечение!

Как да се погрижим за здравето на черния дроб при хепатит С?

Хепатит С крие сериозни опасности за чернодробното здраве, но ранната диагностика и лечение могат да ги предотвратят. Тъй като индикации за инфекция с вируса невинаги са налице, е важно всеки човек поне веднъж в живота си да се тества профилактично за хепатит С. За хората, които попадат в рисковите групи, се препоръчват рутинни периодични изследвания.

При наличие на инфекция с хепатит С, специалистите у нас препоръчват прием на Хептен / Hepten® в допълнение към всяко чернодробно лечение. Това е мощен натурален хепатопротектор, който оказва подкрепа на увредените чернодробни клетки (хепатоцити) и подпомага тяхното възстановяване. В резултат функцията на черния дроб се нормализира.

Благоприятното действие се дължи на активната съставка силимарин, извлечен от лековитото растение Бял трън (Silybum marianum). Веществото е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин, силидианин). За цялостното му и бързо усвояване от организма, респективно по-силния ефект, допринасят иновативните течни капсули (Solucaps). Продуктът няма противопоказания. Подходящ е за дълговременна употреба. Може да се приема както от възрастни, така и от деца. Търсете в аптеките у нас и онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: