стеатоза

Стеатоза е сред най-разпространените чернодробни заболявания в наши дни. При здрав черен дроб около 5-10% от масата му е изградена от мастна тъкан. Една от основните чернодробни функции е свързана с поддържане на енергийните запаси на организма чрез непрекъсната трансформация на излишните въглехидрати в липиди. При нарушение на обменните процеси се стига до прекомерно отлагане на липиди в чернодробните клетки (хепатоцити). В случаите, когато мастната тъкан в черния дроб достигне над 10% от общото му тегло, се говори за прекомерна мастна инфилтрация и омазнен черен дроб. Състоянието е известно като стеатоза.

Стеатоза – разпространение

Разглеждат се над 100 различни чернодробни заболявания. Нито едно от тях не се среща толкова често, колкото стеатозата. Сред страдащите от прекалено омазнен черен дроб има и деца, и възрастни.
Официалната статистика на Световната Здравна Организация сочи, че в различните страни по света страдащите от стеатоза са между 6% и 35%. Като средна стойност в световен мащаб се приема, че 20% от населението има това чернодробно заболяване. Важно е да отбележим, че стеатоза имат и около 6% от децата.

Причини за прекомерното омазняване на черния дроб

Основната причина за появата на хронични проблеми с черния дроб е прекомерната консумация на спиртни напитки. По отношение на стеатозата се разглеждат 2 основни форми на заболяването:

 • алкохолна стеатоза
 • неалкохолна стеатоза

Както може да се заключи алкохолна стеатоза се развива именно поради редовната консумация на големи количества спиртни напитки. Преработването им и детоксикирането на организма е първостепенна задача на черния дроб. Зает с тази си основна функция той буквално „изоставя“ другите си дейности. Метаболизирането на хранителните вещества се затормозява, а първото последствие от това е прекомерното отлагане на мазнини, включително в черния дроб.

Сред основните причини за неалкохолна стеатоза са:

 • редовна консумация на мазни храни, особено продукти от животински произход, богати на наситени мазнини
 • висок холестерол
 • диабет
 • бърза загуба на тегло
 • странични ефекти на някои лекарства
 • генетична предразположеност

Симптоми на стеатоза

В началните фази на омазняване на черния дроб симптоматика почти не се наблюдава. Като оплаквания се съобщават единствено подуване на корема, лека болка и тежест в дясното подребрие. Много хора не обръщат сериозно внимание на тези сравнително леки оплаквания. В такива случаи стеатозата се диагностицира случайно при ехографски или резонансни изследвания на коремната кухина.

Характерно за омазняването на черния дроб е, че то трайно прогресира и симптоматиката постепенно се влошава. Сред характерните за напредналата стеатоза симптоми попадат:

 • бърза уморяемост
 • отпадналост
 • загуба на апетит и тегло
 • болка високо в коремната област
 • главоболие
 • замаяност и объркване на съзнанието

Развитие и прогресия на заболяването

Постъпилите в организма с храната липиди се всмукват в червата и транспортират към черния дроб за обработка. При неправилен хранителен режим (нередовно хранене, често гладуване или преяждане, прекомерна употреба на мазни храни) голяма част от липидите се отлагат в чернодробните клетки. Стига се до натрупване на груби липидни капки в хепатоцитите и нарушаване на тяхната структура и функционалност. В следващите етапи на омазняване на черния дроб се наблюдават свързвания на омазнените клетки в кисти. Следва възпаление и некроза (загиване) на хепатоцитите и развитие на стеатозен хепатит. Последният стадий на стеатоза включва пълно некротизиране и загуба на функционалност на черния дроб. Развива се цироза.

Връзка между стеатоза и други заболявания

Последни проучвания показват връзка на стеатозата с някои хронични системни заболявания, както и тенденция към паралелното им протичане. Сред тези заболявания са хипертония, сърдечна и дихателна недостатъчност. Те може да предизвикат хипоксия и затруднено снабдяване на чернодробните клетки с кислород. Това води до нарушения в процесите на окисление и разграждане на липидите и може да провокира стеатоза.

Други заболявания, често свързани със стеатозата са:

 • метаболитен синдром (затлъстяване в коремната област)
 • поликистозна болест на яйчниците
 • намалена функция на половите жлези
 • хипотиреоидизъм – понижена функция на щитовидната жлеза
 • диабет и др.

Лечение на стеатоза и поддържане на чернодробните функции

Дори в по-напредналите си стадии стеатозата е напълно обратимо заболяване. Черният дроб има уникалната функция да се регенерира, т.е. хепатоцитите бързо възстановяват функциите си след увреждане. С правилните промени в начина на живот и избягване на провокиращите фактори за поява на стеатоза състоянието на черния дроб може бързо да се подобри. Препоръчва се повишаване на физическата активност и преминаване към нискокалорийна диета. Редукцията на телесно тегло с 10% понижава степента на стеатоза и подпомага възстановяването на черния дроб.

Терапевтичният подход при чернодробна стеатоза задължително включва прием на хепатопротектори. Това са продукти, които възстановяват чернодробната функция, предотвратяват прогресията на заболяването и осигуряват комфорт за черния дроб.

Сподели: