стеатоза

Днес по-често от всякога сред децата и подрастващите се откриват хронични заболявания, за които доскоро се считаше, че поразяват само възрастните хора. Към тези заболявания се числят затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане (хипертония). Най-отчетливо обаче се открояват случаите на деца в тийнейджърска възраст, които страдат от омазнен черен дроб (стеатоза). Според статистическите данни 1 от всеки 10 тийнейджъри в развиващите се страни страда от това заболяване на черния дроб.

Какво е стеатоза?

Стеатоза, или омазнен черен дроб, се развива при прекомерно отлагане на мазнини в чернодробните клетки, при което се нарушават техните функции. Постепенно чернодробната тъкан (паренхим) се заменя от нефункционална съединителна тъкан. Като основна причина за развитието на стеатоза се посочва прекомерната консумация на мазнини с храната, а за най-застрашени се считат хората със затлъстяване.

Стеатоза и затлъстяване сред подрастващите

През последните 10 години броят на хората със затлъстяване и наднормено тегло се е утроил, а проблемът не подминава и децата. Затлъстяването сред децата се посочва като основна предпоставка, довела до това над 10% от подрастващите да са засегнати от стеатоза, която в началните стадии протича безсимптомно и рядко се диагностицира навреме. Имайки предвид колко често и у нас се срещат хора с наднормено тегло и колко широко е застъпен проблемът затлъстяване при децата в родината ни, то няма да е учудващо, ако стеатозата сред тях се среща дори с още по-голяма от споменатата честота. Това засилва нуждата от периодични прегледи и провеждане на чернодробни изследвания не само сред възрастните, но и сред младежите.

За справяне със стеатозата

За възстановяване на черния дроб и връщане на нормалната му функционалност при хората със стеатоза се препоръчва преминаване към начин на живот с повече движение, придържане към здравословно хранене със спазване на подходяща диета за черен дроб и прием на хепатопротектори. Това са продукти, които стимулират по безопасен начин чернодробните функции. Най-сериозно внимание от предлаганите у нас хепатопротектори, подходящи за прием и от деца, заслужава Хептен / Hepten®. С няколкомесечен прием на Хептен стеатозата се овладява успешно, постига се пълно възстановяване на черния дроб и той отново може да изпълнява нормално процесите на детоксикация.

borola
Сподели: