тежка чернодробна стеатоза

Рискът от сериозно чернодробно заболяване и чернодробен тумор при затлъстели хора с тежка чернодробна стеатоза намалява с операция за отслабване. Това установява проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA) в броя от 11 ноември 2021 г.

Тежка чернодробна стеатоза и хирургична интервенция за намаляване на теглото

Изследването е проведено сред над 1100 души с тежка стеатоза. Оказва се, че тези, които са претърпели интервенция за отслабване (650 души), са с близо 90% по-нисък риск от сериозни чернодробни проблеми.

„Всичко започва от затлъстяването. То е основна причина за омазняване на черния дроб. Излишните мазнини в тялото се натрупват в черния дроб, появява се възпаление, чернодробната тъкан фиброзира и се развива цироза. В случая единственото решение е отслабването. При загуба на тегло мазнините се понижават навсякъде в тялото, включително и в черния дроб. Възпалението отшумява, фиброзата намалява и чернодробното здраве се подобрява“. Коментарът прави д-р Али Аминян. Той е директор на Института по бариатрия и метаболизъм към клиниката в Кливланд, Охайо, САЩ и главен автор на изследването.

Резултатите от проучването са без аналог

„Резултатите наистина са забележителни. От 30 години правя проучвания по темата и за пръв път съм свидетел на нещо подобно. Рискът за черния дроб наистина е изключително нисък след операция за редукция на теглото“. Изказването е на д-р Стивън Нисън, академичен директор на Сърдечно-съдовия институт към Кливландската клиника и съавтор на изследването.

Подобно на предишни проучвания и в това се открива положителна връзка между отслабването и сърдечното здраве.

Данните сочат, че свалянето на излишно тегло е свързано със 70% по-нисък риск от сърдечен инцидент, инсулт, сърдечна недостатъчност или смърт в резултат на сърдечно заболяване.

Изследователите обръщат внимание на две важни неща. Първо, че проучването е наблюдателно и не доказва причинно-следствена връзка. Второ, че като всяка операция и тази за намаляване на теглото крие своите рискове. Проучването го потвърждава. От 650-те пациенти, претърпели операция за отслабване, 62 развиват сериозни усложнения. А 4 умират в рамките на една година след интервенцията.

Освен с редукция на теглото тежка чернодробна стеатоза се овладява и със специален хепатопротектор

Все повече наши специалисти по чернодробно здраве препоръчват Хептен / Hepten® като допълнение към лечението на тежка стеатоза. Продуктът е специално създаден, за да осигурява комфорт на черния дроб. Благодарение на активната съставка силимарин, която е извлечена от билката Бял трън, приемът съдейства за повишено производство на глутатион от черния дроб и червата. Глутатионът на свой ред се използва за детоксикация на чернодробните клетки (хепатоцити).

Ползите от силимарина не спират дотук! Той стимулира специфичен ензим (РНК полимераза I) в ядрата на хепатоцитите. Това води до увеличаване на рибозомалния синтез на белтъчини, а оттам и до по-големи регенеративни възможности на черния дроб.

Продуктът е практически безопасен. Подходящ за продължителен прием. Дозировката е 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Предлага се в аптечната мрежа и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: