тест за хепатит Б

Според новите препоръки на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ всички възрастни трябва да бъдат изследвани поне веднъж в живота си с тест за хепатит Б (HBV). Вирусното заболяване е свързано със сериозни увреждания на черния дроб и по-висок риск от злокачествени болести. Хепатит Б е силно заразен и разпространен в световен мащаб. Вирусът причинява смъртта на между 500 000 и 700 000 души годишно, което го прави десетата най-честа причина за смърт в световен мащаб. Трудно е да се определи точен брой на заразените с хепатит Б, тъй като до две трети от болните вероятно не предполагат, че са с инфекция. При голяма част от инфектираните вирусът се изчиства. Но острата инфекция може да доведе до хроничен хепатит Б, който е свързан с повишен риск от рак на черния дроб и цироза. При заразените с хроничен хепатит Б рискът от преждевременна смърт е със 70 до 85% по-висок. Добрата новина е, че с помощта на надеждни и сравнително евтини скринингови тестове хроничната инфекция с хепатит Б се открива лесно и може да бъде третирана преди да доведе до развитието на тежко чернодробно заболяване.

Тест за хепатит Б – кога се налага?

Хепатит Б се разпространява чрез контакт със заразена кръв или телесни течности. Това може да се случи чрез полов контакт, инжектиране на наркотици или по време на бременност или раждане. Предходната препоръка на здравните власти в САЩ, направена през 2008 г., апелираше за тестване на хората с висок риск. Но новите препоръки настояват за скрининг за всеки възрастен на 18 и повече години поне веднъж в живота. Също така остава препоръката бременните жени да бъдат изследвани по време на всяка бременност, независимо дали са били ваксинирани или тествани в миналото. Хората с висок риск – включително тези, които са лишени от свобода, имат множество сексуални партньори или имат анамнеза за инфекция с хепатит С – трябва да се тестват периодично.

Симптоми на хепатит Б

Симптомите на остра инфекция с хепатит Б могат да включват треска, умора, коремна болка, тъмна урина и жълтеница. Появата на тези признаци може да отнеме месеци и те да продължат седмици или месеци. Пациентите с хронична инфекция с хепатит Б често се чувстват напълно добре и нямат изявени симптоми, понякога в продължение на десетилетия. Но ако оплаквания се появят, те обикновено наподобяват тези при остра инфекция и са признак на напреднало чернодробно заболяване. Въпреки че към момента няма дефинитивно лечение на хепатит Б, ранната диагностика и придържането към назначена от лекар терапия значително понижават риска от цироза, рак на черния дроб и смърт.

Природен хепатопротектор на помощ на пациенти с хепатит

Хептен / Hepten® е натуралното допълнение към всяко чернодробно лечение. Това е изцяло природен хепатопротектор, който оказва мощна подкрепа на увредените чернодробни клетки (хепатоцити) и подпомага тяхното възстановяване. В резултат функцията на черния дроб се нормализира.

Активна съставка в продукта е веществото силимарин, извлечено от лековитото растение Бял трън (Silybum marianum). Представлява смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин, силидианин). За цялостното му и бързо усвояване от организма, респективно и по-силния ефект, допринасят иновативните течни капсули (Solucaps).

Продуктът няма противопоказания. Подходящ е за дълговременна употреба. Може да се приема както от възрастни, така и от деца. Наличен е в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан от комфорта на дома от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: