цироза на черен дроб

Пациентите с цироза на черен дроб, дължаща се на стеатоза, са във висок риск от здравословни проблеми в краткосрочен план. Примери за такива проблеми са онкологични заболявания и асцит (натрупване на течност в коремната кухина). Както и чернодробна енцефалопатия, кървящи разширени вени и бактериален перитонит.

Заключението е от проучване на Отдела по въпросите за чернодробни и храносмилателни заболявания на Центъра за биомедицински изследвания в мрежа (CIBEREHD) в Мадрид. И още – на Клиничната болница и Института за биомедицински изследвания August Pi i Sunyer (IDIBAPS) на Барселона, и на Факултета по здравни науки на Барселонския университет.

Резултатите са публикувани в сп. Comunicaciones de Hepatología.

Цироза на черен дроб, дължаща се на стеатоза, и рискове за здравето

Изследователите анализират данни на 449 души с компенсирана цироза.

Тук отваряме една скоба, че компенсирана цироза означава, че черният дроб е силно фиброзирал (цикатризирал). Той обаче все още може да изпълнява много от важните функции на тялото. Много хора с тази диагноза имат няколко или изобщо нямат симптоми. Те могат да живеят в продължение на много години без сериозни усложнения.

Доброволците са от 9 болници в Каталуния и състоянието им е проследявано в продължение на 4 години.

Анализът на данните от проследяването показва висока честота на прогресия към декомпенсирана цироза.

Декомпенсирана цироза означава, че черният дроб е силно и обширно фиброзирал и не може да функционира правилно. Хората с декомпенсирана цироза евентуално развиват много симптоми и застрашаващи живота усложнения.

Резултатите от проучването сочат, че 28% от пациентите са с някаква степен на декомпенсирана цироза

Асцитът е най-честото усложнение (21% от случаите). Следват го чернодробна енцефалопатия (15%), кървящи разширени вени (95%) и спонтанен бактериален перитонит (3%).

Проучването оценява също честота на рак в изследваната кохорта пациенти.

Данните сочат, че 12% от доброволците са с интрахепатален рак (хепатокарцином), а 6% – с екстрахепатален рак. „Връзката между цироза и рак на черния дроб е известна. Резултатите от проучването само я потвърдиха за пореден път“. Коментарът е на Исабел Граупера, един от координаторите на изследването.

Въз основа на резултатите учените заключват, че пациентите с цироза, дължаща се на стеатоза, са във висок риск от усложнения.

Намаляване на здравните рискове при цироза на черен дроб

Хептен / Hepten® е мощен хепатопротектор, който ефективно допълва лечението при цироза. Благодарение на активната съставка силимарин (100 mg във всяка капсула) продуктът оказва благоприятно действие върху чернодробните функции. Приемът съдейства за ускорена регенерация на чернодробните клетки (хепатоцити), повлиява благоприятно обмяната на веществата, пречиства организма от токсини.

Продуктът се използва успешно при нарушени чернодробни функции, при токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб.

Няма данни за противопоказания и нежелани странични ефекти. За оптимални резултати е препоръчителен по-продължителен прием.

Продуктът може да бъде закупен от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg. Продава се и в аптеките в цялата страна без рецепта.

borola
Сподели: