черен дроб изследвания

Провеждането на няколко изследвания за черен дроб се препоръчва за проверка на функцията на жизненоважния орган. Той участва в редица процеси, включително храносмилането, метаболизирането на полезни витамини и минерали, синтез на белтъчини и прочистване на кръвта от токсини. От казаното дотук става ясно, че си струва да се грижим за здравето на черния дроб, чието увреждане е бавно и прогресивно. Всъщност процесът може да отнеме до 10 години, но въпреки че черния дроб има уникалната способност да се саморегенерира, в последните етапи щетите са необратими. Коварното е, че обикновено в началото няма ясни симптоми, подсказващи за нарушена чернодробна функция. Ето защо следните изследвания са толкова важни за профилактика на чернодробното здраве.

Функционално изследване на черен дроб

Чернодробните функционални тестове, известни още като чернодробен панел, измерват нивата на някои ензими и протеини, свързани с функционирането на жизненоважния орган. Ако нивата им са твърде ниски или високи, обикновено е налице някакво чернодробно нарушение. Това изследване е подходящо и за установяване на конкретната област от черния дроб, която е увредена. Важен ензим, който може да бъде включен във функционалния чернодробен тест, е гама-глутамил трансфераза (GGT). Това е транспортен ензим, който помага на черния дроб да метаболизира лекарства и други токсини. Панелът може да отчита още стойностите на алкална фосфатаза (ALP), аспартат трансаминаза (ASАT), билирубин и др.

Изследване на протромбиново време

Протромбинът (PT) е протеин, произведен от черния дроб, който помага при съсирването на кръвта. PT тестът измерва времето, необходимо на тялото за съсирване на кръвта. Анормалните нива на РТ означават, че черният дроб не функционира ефективно.

Към тези изследвания за черен дроб, добавяме теста за вирусен хепатит

С увеличаването на случаите на хепатит, тестът за вирусен хепатит е от особено значение. Хепатитът е възпаление на черния дроб поради нараняване или инфекция. Има различни видове хепатитни инфекции, които се идентифицират като хепатит A, B, C, D и E. Ако не се открият и третират своевременно, те причиняват дългосрочно увреждане на черния дроб и влошават цялостното здравословно състояние.

Освен изследвания, профилактиката за здрав черен дроб включва прием на природен продукт

Пациентите с чернодробни проблеми у нас спокойно могат да се доверят на Хептен / Hepten®. Този изцяло натурален продукт се е доказал като природен хепатопротектор с висока ефективност за подобряване здравето на черния дроб. Мощният ефект при лечение и профилактика на чернодробни болести се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от Бял трън, под формата на 100 mg силимарин. Активната съставка неутрализира свободните радикали, помага за възстановяване на чернодробните клетки и усилва регенеративните способности на жизненоважния орган. Предлага се в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), които осигуряват цялостно и бързо усвояване от организма. Продуктът е напълно безопасен и няма противопоказания, дори при дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: