омазнен черен дроб диета

Според изследвания спазването на популярната Средиземноморска диета може да бъде от полза за пациентите с омазнен черен дроб (чернодробна стеатоза). Това заболяване се свързва с прекомерно натрупване на мазнини, което води до възпаление и може да нанесе необратимо увреждане на жизненоважния орган. Част от функциите, които изпълнява са производство на холестерол, протеини и жлъчка, регулиране на кръвната захар, разграждане на мазнини, вредни вещества и токсини. За щастие добрите хранителни навици могат да предотвратят и да спрат омазняването на черния дроб.

Какви са ползите от спазването на Средиземноморска диета при омазнен черен дроб?

Средиземноморската диета набляга на консумацията на пълнозърнести храни, зехтин, плодове, зеленчуци, риба, ядки и бобови култури. Режимът ограничава приема на добавени захари и преработени храни.

Ново проучване свързва здравословната диета с някои ползи при неалкохолна мастна чернодробна болест. Изследването включва 548 души с повишен риск от омазняване на черния дроб и установява, че стриктното придържане към Средиземноморската диета предотвратява развитието на неалкохолна стеатоза. Тези данни се потвърждават от друго проучване, което проследява храненето на 3220 възрастни в Иран. Благоприятният ефект от спазването на Средиземноморската диета е най-силно изразен при жените и при участниците с наднормено тегло. Счита се, че ползите от хранителния режим за превенция на неалкохолна стеатоза са свързани с намаляване на рисковите фактори за развитие на чернодробното заболяване. Те са:

  • Затлъстяване
  • Диабет тип 2
  • Метаболитен синдром
  • Сърдечно-съдови заболявания

Освен за профилактика на неалкохолна стеатоза, Средиземноморската диета е от полза и при пациенти с омазнен черен дроб. Проучване от 2021 г., включващо 294 души, установява значително намаляване на чернодробните мазнини при участниците, които спазват хранителния режим в съчетание с упражнения. Най-добър резултат е имало при хората, които са приемали допълнително полифеноли от орехи и зелен чай.

Кои са най-полезните храни, включени в Средиземноморската диета, за чернодробното здраве?

  • Зехтин
  • Риба
  • Пълнозърнести храни

Зехтинът е с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини и полифеноли. Това са растителни съединения, които проявяват силни антиоксидантни свойства. Приемът на този здравословен овкусители се свързва с ползи за регулиране нивата на холестерол, триглицериди и кръвна захар.

Средиземноморската диета насърчава консумацията на риба и морски дарове, които са богати на омега-3 мастни киселини. Когато те отсъстват от менюто, а вместо това преобладават храни, богати на омега-6 мастни киселини (съдържат се в рафинираните растителни мазнини), рискът от развитие на неалкохолна чернодробна стеатоза нараства. Омега-3 мастните киселини повлияват благоприятно чернодробното здраве, защото спомагат за регулиране на кръвната захар, намаляват възпалението и оксидативния стрес.

Пълнозърнестите храни са здравословната алтернатива на бялото брашно. Те са богати на фибри, които благоприятстват загубата на тегло, като поддържат чувството за ситост и намаляват дневния калориен прием. За хората с неалкохолна стеатоза и наднормено тегло отслабването е един от най-ефективните методи за намаляване на омазняването.

Отлично допълнение към диетата за превенция и овладяване на омазнен черен дроб

Хептен / Hepten®® е изцяло натурален хепатопротектор с доказан ефект при най-често срещаните чернодробни проблеми, включително чернодробна стеатоза. Продуктът е със силни антиоксидантни свойства и приемът му спомага за детоксикация на жизненоважния орган и ускорена регенерацията на хепатоцитите (чернодробни клетки). Действието му се дължи на активната съставка силимарин, извлечена от семената на билката Бял трън. Предлага се под иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), които допринасят за по-бързото и цялостно усвояване от организма. Няма данни за противопоказания, дори при продължителен прием.

borola
Сподели: