стеатоза диабет

Неалкохолната стеатоза (омазнен черен дроб) при деца се свързва с повишен риск от диабет тип 2. Това до голяма степен може да обясни тенденцията за увеличаване случаите на диабетна болест сред детската популация през последните 20 години. Заключението е на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ. Резултатите от работата им са публикувани в сп. Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Стеатоза и диабет тип 2 – едновременна заплаха за децата

„Изправени сме пред нарастваща криза в общественото здраве, тъй като децата с диабет се превръщат във възрастни с диабет. За да се справим с нея, първо трябва да разберем как стеатозата увеличава опасността от диабет тип 2 при децата“. Думите са на главния автор на проучването Джефри Швимер. Той е професор по педиатрия в Медицинския факултет на Калифорнийския университет и директор на Клиниката по стеатоза към педиатрична болница „Ради“ в Сан Диего.

Изследването на проф. Швимер предоставя конкретна информация за връзката между неалкохолната мастна чернодробна болест и риска от диабет. То е проведено сред 892 деца със стеатоза, част от изследователската мрежа Nonalcoholic Steatohepatitis Clinic. При анализа на първоначалните данни учените установяват, че при 6,6% от децата е налице и диабет тип 2. Впечатление прави, че честотата на заболеваемост от диабет се увеличава с 3% годишно през следващите 4 години.

В края на проучването се оказва, че 1 на всеки 6 деца е с диабет тип 2

„Данните са тревожни. Диабет тип 2 протича много по-агресивно при младите хора, отколкото при възрастните. Усложненията настъпват бързо и са сериозни“, посочва проф. Швимер. Той и екипът му идентифицират също специфични фактори, които повишават опасността от диабет тип 2 при деца с чернодробно заболяване. Такива са пол (жените са по-склонни да развият диабет тип 2 от мъжете) и степен на затлъстяване. А така също количеството мастна тъкан в организма и наличие на белези в черния дроб.

„Резултатите са от значение за клиничната практика на гастроентеролозите, които се грижат за деца с чернодробни проблеми. Те трябва да са наясно с риска от диабет тип 2 при тези пациенти и да дават насоки за предотвратяване на метаболитното заболяване“, казва проф. Швимер.

Наши специалисти по чернодробни заболявания препоръчват изцяло природен продукт на децата със стеатоза, който намалява риска от усложнения като диабет

Това е Хептен / Hepten® – мощен хепатопротектор с натурален състав. Той подобрява състоянието и осигурява пълен комфорт на черния дроб. Активната съставка е стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 80% – 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Силимаринът на свой ред е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин).

Приеман редовно според предписанието продуктът подпомага детоксикацията на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробните клетки, повлиява благоприятно обмяната на веществата. Успешно се прилага при токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб. Напълно безопасен. Подходящ за деца над 1 година.

borola
Сподели: