хепатит б

Повече от 296 милиона души по света живеят с хепатит Б, потенциално животозастрашаваща чернодробна инфекция, причинена от вируса на хепатит Б (HBV). Голяма част от инфектираните не подозират, че са заразени и не получават медицинска помощ. Клиничните грижи подобряват качеството на живот на пациентите с хепатит Б и предпазват от заразяване на околните. Ето защо ранното откриване на инфекция с HBV може да подобри прогнозата на пациента и да спре предаването на заразата в популацията. Разпространен тест за хепатит Б е т.нар. ензимен имуноанализ. Той открива повърхностния антиген на хепатит Б – вещество, което е индикация за наличието на вируса в тялото на човека. Проблемът на този тип изследване е относително високата цена и необходимостта от лабораторни условия. Учени от Австралийския национален университет, са обнадеждени, че с навлизането на новите технологии т.нар. машинно обучение може да помогне при ранното откриване на инфекциозни заболявания, включително хепатит Б.

Повече за ранното откриване на хепатит Б

Според предходни данни разпространението на HBV в Нигерия е високо (9,5%, като всичко над 8% се счита за високо). Нивата на заразяване варират значително в различните геополитически зони. Използвайки данни за пациенти от Нигерия, учените разработват алгоритъм, който се учи от данните за пациентите, идентифицира модели и взема интелигентни решения за откриване на статуса на HBV инфекция на пациента. Целта е хепатит Б да се открива сред по-голяма част от населението, повече пациенти да получат необходимата медицинска грижа и да се намали разпространението на вирусната инфекция.

За целите на проучването изследователите разполагат с данните на 916 анонимни пациента. Екипът използва резултатите от кръвни тестове, които измерват червените и белите кръвни клетки, соли, ензими и други кръвни химикали, заедно с резултатите от тестове за хепатит Б. Рутинните кръвни тестове могат да бъдат много полезни за улесняване на ранната диагностика, ако фините взаимодействия между измерванията могат да бъдат забелязани. Моделите на взаимодействия може да са сигнал за заболяване.

Използвайки тези данни, учените разработват алгоритъм за идентифициране на патологични маркери, които предсказват статуса на HBV инфекция на пациента. Този алгоритъм пресява данните, за да намери модели, които са общи за пациенти с HBV инфекция, и след това да съпостави тези модели при хора, които не е виждал преди. Това помага за по-ранното откриване на HBV инфекции, без да се прибягва до скъп имуноанализ.

Резултатите от проучването

Алгоритъмът установява, че комбинация от два ензима, възрастта на пациента и броя на белите кръвни клетки е най-силният предиктор за HBV инфекция. Двата ензима са аспартат аминотрансфераза и аланин аминотрансфераза. Когато нивата им в кръвта са високи, това може да означава потенциално увреждане на черния дроб. Серумният албумин, маркер за чернодробна функция, също е идентифициран като важен предсказващ маркер за инфекция.

Учените уточняват, че създадения инструмент за машинно обучение е обучен с данни от Нигерия, така че неговата ефективност може да бъде ограничена до тази настройка. Необходими са още експерименти, които да докажат колко широко приложим е този алгоритъм и колко добре работи при други популации, особено в условия с ниско разпространение на инфекции с хепатит Б. Все пак изследователите са обнадеждени, че машинното обучение може да има своя принос за постигането на целите на Световната здравна организация за елиминиране на вирусния хепатит като проблем за общественото здраве до 2030 г.

Помощ от природата при хепатит

В допълнение към чернодробното лечение при хепатит специалистите у нас препоръчват прием на Хептен / Hepten®. Това е изцяло природен хепатопротектор, който оказва мощна подкрепа на увредените чернодробни клетки (хепатоцити) и подпомага тяхното възстановяване. В резултат функцията на черния дроб се подобрява.

Активна съставка в продукта е веществото силимарин, извлечено от лековитото растение Бял трън (Silybum marianum). Представлява смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин, силидианин). Иновативните течни капсули (Solucaps) помагат за по-бързо усвояване от организма.

Продуктът няма противопоказания. Подходящ е за дълговременна употреба. Може да се приема както от възрастни, така и от деца. Наличен е в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан от комфорта на дома от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: