срещу хепатит В

Екип от университета в Женева (Швейцария) е дешифрирал прецизното функциониране на защитен механизъм срещу хепатит В, който се активира, когато тялото е заразено с вируса. Любопитното откритие отваря пътя към нови терапевтични подходи за овладяване на вирусното заболяване, което към момента няма дефинитивно лечение. Хепатит В се предава основно по кръвен или полов път. Вирусът причинява възпаление на черния дроб, което може да хронифицира, ако не се третира своевременно. Хепатит В крие риск от развитие на сериозно чернодробно увреждане като цироза и злокачествено заболяване.

Хепатит В – какво знаем до момента?

През 2016 г. изследователски екип прави революционно откритие за разбирането на механизма на вирусното заболяване. Когато имунната защита се сблъска с хепатит В, се активира комплекс от шест протеина, присъстващи в нашите клетки. Този комплекс, наречен SMC5/6, открива вирусната ДНК и го блокира. Следователно вирусът „отвръща на удара“ като произвежда специфичен протеин, който навлиза в клетката и разгражда SMC5/6, неутрализирайки защитната му функция срещу хепатит В. Преди това откритие антивирусната функция на SMC5/6 беше неизвестна. Той беше идентифициран само като структуроопределящ комплекс на нашите хромозоми.

Какво е новото – три стъпки за защита на организма срещу хепатит В

Днес същия екип прави нов пробив за разбирането на хепатит В. В скорошно проучване изследователите идентифицираха трите стъпки, чрез които организмът реагира срещу вируса и специфичните протеини, необходими на SMC5/6, за да изпълнява своята антивирусна роля.

„Първият етап на защита е следния: протеин от комплекса SMC5/6 открива ДНК на вируса и го улавя. След това втори протеин от комплекса (SLF2) отвежда уловената вирусна ДНК в подотделение на ядрото на целевата клетка, наречено PML тяло. Тогава трети протеин (Nse2) влиза в действие и инхибира хромозомата на вируса.“ Това разяснява Фабиен Абдул от изследователския екип, направил революционното откритие. То е публикувано в научното списание „Nature Structural and Molecular Biology“.

За целите на експеримента изследователският екип работи върху ин витро клетъчни култури. „Използвахме техники на молекулярната биология и по-конкретно генетични ножици, наречени CRISPR-Cas9. Този инструмент ни позволи да прережем ДНК веригите в клетките и по този начин да изтрием или модифицираме кодиращия ген за всеки протеин, съставляващ комплекса SMC5/6. Благодарение на тази техника успяхме да накараме един или друг от протеините да изчезнат и по този начин да разберем съответните функции на всеки един от тях в рамките на комплекса“, обяснява Мишел Струбин, автор на изследването. Въз основа на тези наблюдения могат да бъдат установени трите стъпки на антивирусния механизъм.

Учените вярват, че откритието може да открие нови хоризонти пред подходите за овладяване на хепатит B. Необходими са още изследвания по темата, които да се фокусират върху инхибирането на вируса в клетъчното ядро и механизмът за контраатака на хепатит В срещу антивирусната активност на клетъчния SMC5/6.

Природен помощник в борбата срещу хепатит

Тъй като към момента все още няма пълно лечение за хепатит В, профилактиката е от ключово значение срещу вируса. С тази цел здравните експерти препоръчват поставяне на ваксина и регулярно провеждане на профилактични изследвания за хепатит В.

Подходите за овладяване на хепатит варират според вида на заболяването и формата на протичане. При всички положения за допълване на назначеното лечение и за по-успешно възстановяване на черния дроб се препоръчва прием на хепатопротектори. Тези продукти, стимулират дейността на чернодробните клетки. Пациентите с хепатит у нас спокойно могат да се доверят на Хептен / Hepten®. Този изцяло природен продукт съдържа екстракт от семената на Бял трън, представляващ 100 mg силимарин. Натуралното средство се прилага успешно за поддържане и подобряване на чернодробните функции, както и като допълнение при процедури по детоксикация и прочистване на черния дроб. Продуктът е с отличен профил на безопасност и е подходящ за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: