хепатит С

Хепатит С представлява инфекциозно заболяване, което се причинява от вируса HCV. Заразяването се осъществява главно по кръвен път. Инкубационният период на хепатит С е 2-3 месеца. В 80% от случаите хепатит С хронифицира, причинявайки загиване на чернодробните клетки и развитие на цироза.

Какъв хранителен режим е нужно да спазват пациентите с хепатит С?

Подходящото хранителното меню цели улесняване и подобряване функциите на черния дроб. Здравословното, добре балансирано хранене, притежава още едно предимство – засилва имунната система и съпротивителните сили на организма срещу инфекциозното заболяване.

Необходимо е да се избягват храните, които натоварват черния дроб – люти и пържени храни, маргарин, свинска мас, колбаси, кренвирши, полуфабрикати, храни от ресторанти за бързо хранене, замразени, консервирани, препечени и мазни храни, бобови култури, орехи, продукти, съдържащи, оцветители, бяло брашно, бял ориз, сол, бяла захар.

Солта не може да се изключи напълно от менюто. Ето защо е нужно употребата й да бъде сведена до минимум. Важно за болните от хепатит С е да четат внимателно етикетите на храните, които консумират. Други продукти, от които е добре да се въздържат хората с хепатит С са суровите или недобре сготвени миди и ракообразни, тъй като те могат да съдържат различни бактерии и вируси. На болните от хепатит С е забранена консумацията на спиртни напитки. Причината е, че черният дроб не успява да ги преработи ефективно, а това води до интоксикация на организма.

Специалистите препоръчват на болните от хепатит да се въздържат от физически натоварвания или да ги намалят до минимум, тъй като те оказват негативен ефект върху възстановяващия се орган.
За бързото възстановяване на черния дроб допринася разнообразието на приеманата храна. Колкото по-голямо е то, толкова повече се увеличават шансовете на органа да я преработи безпроблемно. В противен случай – ако се приемат предимно плодове, съществува вероятност черният дроб да се натовари прекомерно, което би довело до влошаване на състоянието.

Специалистите препоръчват храненето да се осъществява на малки порции, които да се приемат над 3 пъти дневно. Добре е всички консумирани меса, зеленчуци и плодове да се измиват старателно с цел отстраняване на вредните остатъчни вещества по повърхноста им. Препоръчително е ръцете да се измиват преди и след обработване на храните.

borola
Сподели: