хранителна диета за цироза

Спазването на хранителна диета за цироза може да предотврати по-нататъшно увреждане на черния дроб, да предпази от усложнения и да подобри качеството на живот в дългосрочен план. Цирозата на черния дроб е заболяване, свързано с тежки структурни, тъканни и функционални промени в органа.

Предразполагащи фактори за развитие на цироза

  • Злоупотреба с алкохол – системната злоупотреба с алкохолни напитки е водеща причина за развитие на цироза в световен мащаб. При дамите рискът от заболяване на черния дроб вследствие на прекаляване с алкохола е по-висок в сравнение с мъжете.
  • Вирусен хепатит – според официални данни 10% от случаите на цироза са пряко следствие от вирусен хепатит В.
  • Наследствени заболявания – хемохроматоза (патологично натрупване на желязо в черния дроб и други органи), болест на Уилсън (отлагане на мед в чернодробната тъкан) и алфа-1-антитрипсинов дефицит (ниско ниво на АЛАТ в кръвта) се свързват с появата на цироза.
  • Прием на лекарства – някои лекарствени средства нанасят сериозни щети на черния дроб и крият риск от увреждане на органа, което може да прерасне в цироза.
  • Възпаление или запушване на жлъчните пътища – при тези усложнения черният дроб се възпалява и това води до билиарна цироза.

Препоръки при спазване на хранителна диета за цироза

Основно правило при спазване на хранителен режим за цироза е да преустановите консумацията на алкохол. При това заболяване функцията на черния дроб да обезврежда някои токсични съединения драстично намалява и те циркулират свободно в организма, като могат да засегнат други органи.

Диетата за чернодробна цироза включва ежедневен прием на висококачествен протеин, за сметка на въглехидратите – по-добре е да ги ограничите. В храненето трябва да присъстват както животински, така и растителни източници на протеин.

Цирозата възпрепятства образуването на жлъчен сок, който е необходим за усвояване на мазнините. Затова хранителния режим при това заболяване изключва всички храни и напитки, които са трудни за преработване от черния дроб. Това включва транс мазнини, преработени и пържени храни. Добра алтернатива са непреработените източници на мазнини като ядки, сьомга авокадо – може да ги консумирате в разумни количества.

Възможно е цирозата да намали съпротивителните сили на имунната система. За да се предпазите от хранителни натравяния, избягвайте консумацията на сурови или недопечени меса, яйца и морски дарове.

Ако страдате от асцит – усложнение на чернодробната цироза, което води до събиране на течност в коремната кухина, трябва да ограничите приема на сол. Тя способства за задържането на допълнителна вода и може да влоши състоянието ви.

Включете този продукт към диетата за здрав черен дроб

Към спазването на подходяща диета при чернодробни заболявания добавете прием на продукт с изцяло натурален произход – Хептен / Hepten®®. Той е изпитан в клиничната практика природен хепатопротектор, който осигурява цялостна грижа за черния дроб. В състава му се открива висококачествен стандартизиран екстракт от Бял трън, под формата на 100 mg силимарин. Активното вещество действа, като неутрализира свободните радикали, помага за възстановяване на чернодробните клетки и усилва регенеративните способности на черния дроб. Иновативната форма на течни капсули (Solucaps) осигурява цялостно и бързо усвояване от организма. Има отличен профил на безопасност, който гарантира продължителен прием без странични ефекти.

borola
Сподели: