хранителни отравяния през лятото

Най-често срещаните причини за здравословен дискомфорт и преждевременно прекъсване на дългоочакваната почивка са коварните хранителни отравяния през лятото.

Препоръки за предпазване от хранителни отравяния през лятото

Спазвайте висока хигиена за максимална протекция срещу хранителни отравяния през лятото

Добрата хигиена е най-важното условие за предпазване от болестотворните микроорганизми, причиняващи хранителни интоксикации. Ако сте решили по време на почивката си да приготвяте сами храната си – бъдете изключително внимателни. Винаги измивайте или дезинфектирайте ръцете си преди хранене и готвене. Измивайте добре кухненската посуда с вода и почистващ препарат. Не използвайте една и съща дъска за рязане на сурово месо и други хранителни продукти.

Измивайте старателно хранителните продукти

Много хора асоциират хранителните отравяния главно с консумацията на заразени месни продукти. Истината е, че можем да се заразим и след консумация на неизмити плодове и зеленчуци. През топлите месеци когато летуваме на море или планина, често пренебрегваме правилата за предпазване и можем лесно да станем жертви на хранително отравяне. За това е от изключително значение да измиваме старателно всички хранителни продукти преди директна консумация или готвене.

Проверявайте срока на годност

Независимо дали сте у дома или на почивка – винаги проверявайте срока на годност на закупените продукти и ги съхранявайте според изискванията. Особено през летните месеци, някои храни се развалят по-бързо от други. За това следете за изменения, като мухъл, неприятни миризми или промяна в консистенцията на течностите. Ако забележите такива незабавно преустановете консумацията.

Внимавайте с морските деликатеси

Обикновено при добра обработка, морските деликатеси не представляват предпоставка за хранително отравяне. Но трябва да имате предвид, че някои бактерии, откриваеми в мидите и рибите, могат да издържат и висока топлинна обработка. Поради тази причина, винаги избирайте рибни ресторанти с добра репутация. Ако готвите сами морските деликатеси спазвайте всички правила за хигиена, съхранение и приготвяне на морската храна.

Бърза натурална помощ при хранителни отравяния през лятото

През летните месеци лесно можем да попаднем в лапите на хранително отравяне, дори и след като сме спазвали всички препоръчителни мерки. При евентуална интоксикация трябва да противодействаме на патогените и да подкрепим черния дроб. Както знаем, органът е особен важен, тъй като именно той отговаря за изчистване на организма от токсините. Наред с основното лечение, което е насрочено от специалист при хранително отравяне, е нужно да се започне и прием на продукт, предпазващ и възстановяващ жизненоважните функции на черния дроб. Такъв продукт е природният хепатопротектор Хептен / Hepten®®.

Хептен подпомага чернодробните функции посредством активната си съставка силимарин. Екстрактът от Бял трън се използва успешно при хранителни отравяния от различен тип. Приемът на Хептен при хранителна интоксикация спомага за ограничаване навлизането на токсините в хепатоцитите (клетките на черния дроб), детоксикация и предпазване на черния дроб от увреждане, и изчистване на организма от токсините. Хептен се препоръчва за продължителен прием, като няма вредни ефекти за здравето.

borola
Сподели: