Хроничен холецистит

Холециститът е възпаление на жлъчния мехур. Когато това състояние продължава за по-дълъг период от време (няколко месеца) с повтарящи се пристъпи или ако се наблюдават повтарящи се проблеми с функцията на жлъчния мехур, това се нарича хроничен холецистит.

Жлъчката е малък орган с формата на круша, разположен в долната част на черния дроб. Тя съхранява жлъчна течност, която се произвежда в черния дроб, и я изпраща към тънките черва посредством жлъчен канал. Основна функция на жлъчната течност е да подпомогне разграждането на мазнините.

Блокирането на жлъчния канал е водеща причина за появата на холецистит. Това води до натрупване на жлъчна течност в жлъчката и последващо възпаление.

Причини за появата на хроничен холецистит

Заболяването започва с образуване на камъни в жлъчния мехур. Това се случва, когато веществата в жлъчката образуват кристално подобни частици. Размерът им варира – от големината на песъчинка до размера на топка за голф. Наличието на камъни в жлъчката причинява дразнене, притискане и може да се стигне дори до инфекция.

Освен това с времето стените на жлъчния мехур започват да се удебеляват и е възможно органът да започне да се свива. Тези промени възпрепятстват правилното му функциониране.

Появата на камъни в жлъчката се дължи на няколко фактора:

  • генетична предразположеност
  • наднормено тегло
  • хранителни навици

Но освен развитието на камъни има и други фактори, които могат да доведат до хроничен холецистит:

  • инфекция на дренажната система на жлъчния канал
  • блокиране на жлъчния канал
  • излишък на холестерол в жлъчния мехур (по време на бременност или след бърза загуба на тегло)
  • намалено кръвоснабдяване на жлъчката вследствие на диабет
  • злокачествено заболяване на черния дроб или жлъчния мехур

Хроничен холецистит – рискови групи

Жлъчните камъни се срещат по-често при жени, отколкото при мъже. Това е причина жените да са по-предразположени от мъжете за развитие на холецистит. Рискът се увеличава след 40-годишна възраст, при страдащи от диабет и при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Хормонален дисбаланс също е една от причините за развитие на холецистит. Бременните жени или хора, подложени на хормонална терапия, са изложени на голям риск.

Превенция и лечение на хроничен холецистит

Функциите на жлъчката са пряко свързани с функциите на черния дроб. За доброто здраве на тези два взаимно функциониращи органа се препоръчва приема на хепатопротектори, които предпазват черния дроб и жлъчката от увреждане и съдействат за възстановяване на функциите им.

Екстракт от семената на билката Бял трън (съдържащ веществото силимарин) има благоприятен ефект върху функциите на двата органа. Той съдейства за намаляване на риска от образуване на камъни в жлъчката и стимулира производството на жлъчен сок и храносмилателни ензими.

Хептен / Hepten® е природен продукт, който съдържа екстракт от Бял трън и действа благоприятно при всякакви проблеми с жлъчката и черния дроб. Хептен се препоръчва за превенция и лечение на хроничен холецистит.

borola
Сподели: