хепатит заразяване

Консумирането на замърсена храна, вода и други напитки може да доведе до заразяване с хепатит А. Инфекциозното заболяване на черния дроб е известно още като „болестта на мръсните ръце“, защото може да се предаде при пряк или непряк контакт с носител на вируса. В следващите редове споделяме повече за механизма на заразяване, полезни съвети за превенция и овладяване на възпалението в черния дроб.

Заразяване с хепатит от храни и напитки

Важно е да отбележим в самото начало, че единствената форма на вирусен хепатит, която може да се разпространи чрез замърсена храна или вода, е хепатит А. Предаването на хепатит В и С е от човек на човек посредством заразени телесни течности или кръв. Възможно е вирусната инфекция да се „унаследи“ по време на раждане, ако майката е носител на HBV или НСV.

При хепатит А е възможно предаване на инфекцията при консумация на замърсени храни и вода, тъй като механизмът на заразяване е фекално-орален. Вирусът е с висока устойчивост, дори при неблагоприятни условия на околната среда и се съдържа в големи количества в различни водоеми. Използването на такава замърсена вода за пиене или измиване на хранителни продукти е един от начините за предаване на хепатит А. Най-често продуктите, които водят до заразяване с HAV са салати, сурови плодове и зеленчуци, морски дарове и вода. Друга водеща причина за заразяване е при докосване на храна с неизмити ръце след посещение на тоалетна. Вирусът на HAV прониква в тялото посредством епителните клетки в устната кухина и мигрира към черния дроб за период от две до шест седмици. Симптомите при заразяване с хепатит А включват: температура, диария, бледи изпражнения, гадене, загуба на апетит и жълтеница. Възможно е понякога инфекцията да протече безсимптомно, най-често при деца под 6 години.

Препоръки за превенция на заразяване с хепатит А

В развитите общества, където хигиенните навици и условията са на ниво, опасността от заразяване с хепатит А е значително по-малка. Все пак, за свеждане до минимум на риска от заразяване с хепатит А е препоръчително да се спазват следните препоръки:

  • Редовно измиване на ръцете с топла вода, особено преди хранене и боравене с хранителни продукти
  • Старателно измиване на суровите храни и напитки
  • Избягване консумацията на вода от съмнителни източници

За овладяване на хепатит А се доверете на висококачествен природен хепатопротектор

В допълнение към назначеното лечение за овладяване на хепатит А може да се доверите на Хептен / Hepten®. Натуралното средство се отразява благоприятно върху чернодробното здраве като спомага за възстановяването и подобрява функцията на жизненоважния орган. Тайната на продукта е в активната съставка 100 mg силимарин, извлечен от лековитата билка Бял трън. Това вещество е с мощни антиоксидантни свойства и подпомага процеса на регенерация на чернодробните клетки (хепатоцити). Освен за лечение на хепатит, продуктът е удачен избор за профилактика и овладяване на всякакви други чернодробни възпаления.

borola
Сподели: