цироза

Цироза на черния дроб е едно от най-опасните чернодробни заболявания. Ако не се предприемат навременни мерки за превенция, съществува реална опасност от постепенно влошаване на чернодробните функции – състояние, познато като чернодробна недостатъчност, което е и последният стадий на чернодробна цироза и в голяма част от случаите изходът е летален.

Цироза на черния дроб – симптоми

В първите фази на чернодробно заболяване рядко се наблюдават типични отличителни симптоми, което го прави още по-опасно. Първите симптоми започват да се проявяват с напредване на заболяването и съответно неспособността на органа да изпълнява основните си функции. Наблюдава се и деформация и промяна в нормалния размер и форма на черния дроб.

Сред най-отличителните симптоми са:

• слабост, умора и дори усещана за изтощение
• гадене и загуба на апетит, което води до загуба на тегло
• сърбежи по кожата
• жълтеница

По-тежки симптоми и усложнения:

• обърканост и невъзможност за ясна и логична мисъл
• асцит – подуване на корема и задържане на течности в коремната кухина
• подуване на краката
• гинекомастия – уголемяване на гърдите при мъжете
• безплодие

Цироза на черния дроб – превенция на опасното заболяване

Силно препоръчително е да се предприемат мерки за ограничаване на рисковете от развитие на хепатит B и C, тъй като това са едни от основните предразполагащи фактори за развитие на опасното чернодробно заболяване. Сред другите основни мерки за превенция на цироза са избягване на злоупотреба с алкохол и цигари, както и ограничаване на безразборните сексуални контакти и използване на предпазни средства.

Воденето на здравословен начин на живот чрез подходящ хранителен режим и редовни физически тренировки са чудесен избор за поддържане на добро здраве на черния дроб. Поддържане на телесното тегло в норма също се смята за ключов фактор за добро здравословно състояние на черния дроб.

От друга страна, най-здравословната природна съставка, която се грижи отлично за здравето и добрата функционалност на черния дроб е веществото силимарин. Извлича се от семената на растението Бял трън и притежава мощни антиоксидантни свойства, благодарение на които се извършва качествена превенция и овладяване на различни чернодробни проблеми. Препоръчва се приемът на Хептен / Hepten®, чиято основна активна съставка е силимарин, да започне успоредно с другите изброени мерки за превенция на опасното чернодробно заболяване. По този начин драстично се намалява вероятността от развитие на всякакви чернодробни проблеми.

borola
Сподели: