болести на черен дроб

Преди години лекарите съветваха страдащите от болести на черен дроб да не практикуват физическа дейност, докато не се излекуват. Днес нещата са различни. Все повече специалисти по чернодробно здраве приканват пациентите да спортуват, защото спортът се отразява добре на най-големия вътрешен орган. Ето ги и доказателствата…

Болести на черен дроб, при които спортът помага

Понастоящем е известно, че физическата дейност благоприятства здравословното състояние на хора с:

Хепатит

От положителното въздействие на физическите упражнения могат да се възползват както хората с остър, така и тези с хроничен хепатит. Експеримент от времето на войната във Виетнам с фокус върху острия хепатит го доказва. Учените наблюдават внимателно две групи войници с остър хепатит. Първата група е изпратена на фронтовата линия, а втората е оставена на домашно лечение. Резултатите от сравнителния анализ показват по-бързо подобрение в състоянието на войниците, отишли на фронта. Това дава основание на изследователите да заключат, че физическата активност и спортът повлияват добре хода на заболяването. Естествено има и изключения. Спортът е противопоказен при пациенти с ниско протромбиново време, енцефалопатия и други сериозни оплаквания.

Стеатоза и хепатит C – две болести на черен дроб, чиито симптоми се подобряват при спортуване

Установено е, че спортуването помага при затлъстял черен дроб, (стеатоза) и хепатит C. Ефектът е по-голям при намаляване на теглото. Дори и без промяна в килограмите обаче е налице подобрено състояние на черния дроб. Причината за това е в намаленото количество мазнини и нормализираните чернодробни ензими.

Цироза

През ноември 2018 г. в Journal of Hepatology е публикувано изследване, което препоръчва практикуването на спорт на пациенти с цироза. Авторите напомнят, че нивата на физическа активност на хората с тази диагноза са ниски. Статистиката сочи, че болните прекарват 75% от времето си в покой. Предвид това физическата активност трябва да е внимателно съобразена със състоянието на пациентите.

Усилване на положителния ефект на спорта върху здравето на хората с болести на черен дроб с помощта на…

Хептен / Hepten®® – изцяло природен продукт, който осигурява нужния комфорт за черния дроб и подобрява чернодробното здраве. Това е възможно благодарение на активната съставка силимарин. Тя е извлечена от лечебното растение Бял трън и представлява смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин). Попадайки в организма, силимаринът:

  • повишава производството на използвания за детоксикация на чернодробните клетки глутатион
  • възпрепятства навлизането на токсини и блокира залавните им места чрез промяна на мембраната на чернодробните клетки (хепатоцитите)
  • стимулира специфичен ензим в ядрата на хепатоцитите и увеличава рибозомалния синтез на белтъчини и регенеративните възможности на черния дроб

Продуктът се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), които позволяват бързо и цялостно усвояване на активната съставка. Подходящ е както за възрастни, така и за деца. За оптимални резултати е желателно приемът да продъжи минимум 3 месеца.

borola
Сподели: