последици от затлъстял черен дроб

Днес ще се спрем на най-честите последици от затлъстял черен дроб (стеатоза). На пръв поглед те са плашещи, но място за тревога няма. Природата се е погрижила да ни осигури достъпно средство за предотвратяването им.

Най-честите последици от затлъстял черен дроб

Стеатозен хепатит

При 2-3% от пациентите с чернодробно затлъстяване черният дроб се възпалява и те развиват стеатозен хепатит. Състоянието може да е провокирано от много и разнообразни причини. Като се започне от бърза загуба на тегло, мине се през прием на лекарства и се стигне до редки метаболитни генетични дефекти. Провокиращият фактор трябва да бъде открит и да се започне своевременно лечение.

Фиброза

При прогресиране на възпалителния процес хората със затлъстял черен дроб получават фиброза. При този патологичен процес се наблюдава повишено разрастване на съединителна (фиброзна) тъкан. В резултат структурата и функциите на черния дроб се нарушават. Медицински проучвания доказват, че стеатозата и инсулиновата резистентност ускоряват прогресията на фиброзата.

Цироза – най-тежката от всички изброени последици от затлъстял черен дроб

Основното усложнение от омазнен черен дроб при възрастни е цироза. Статистиката го потвърждава. Между 5% и 12% от хората с напреднала стеатоза развиват цироза. Цирозата се появява в отговор на чернодробно увреждане, като това, предизвикано от стеатозния хепатит. Механизмът на развитие е следният:

В опит да спре възпалението черният дроб прогресивно фиброзира. При продължително възпаление фиброзата се разраства. Голяма част от чернодробните клетки (хепатоцити) загиват. На тяхно място се разрастват непълноценни във функционално отношение хепатоцити.

Ако процесът не бъде овладян, цирозата може да причини:

  • натрупване на течност в коремната кухина (асцит)
  • подуване на вените на хранопровода (езофагеални варици), което често е съпроводено от кървене
  • объркване, сънливост и затруднения с говора (чернодробна енцефалопатия)
  • злокачествено образувания на черния дроб
  • чернодробна недостатъчност

Природен начин за предотвратяване на посочените последици от затлъстял черен дроб

За да се намали рискът от сериозни последици за здравето, стеатозата трябва да се лекува навреме. За щастие, тя е напълно обратима! С подходящ хранителен режим, повече движение и висококачествен хепатопротектор чернодробното омазняване остава в миналото.

Специалистите по чернодрбни заболявания препоръчват Хептен / Hepten®® като средство на първи избор при стеатоза. Това е продукт от най-високо качество, който използва силата на природата, за да осигури максимален конфорт на черния дроб.

Благотворното влияние на Хептен се дължи на активната съставка силимарин, извлечена от семена на Бял трън. Попадайки в организма, силимаринът повишава производството на глутатион от черния дроб и червата. По този начин подпомага детоксикацията и регенерацията на чернодробните клетки. В допълнение силимаринът подобрява храносмилането и инхибира навлизането на токсини през мембраната на хепатоцитите.

Хептен има отлична поносимост и е напълно безопасен. Предлага се в иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощен ефект.

borola
Сподели: